Дан школе 2021/22

Реч директорке

Поштоване колеге, децо и родитељи, срећан нам Дан школе.

С обзором на то да су наша деца и њихови наставници били прилично активни, а имали смо јако успешну сарадњу са свим пријатељима, нашим драгим сарадницима, наставница Сања Симић де Граф је сакупила све те активности које можете прелистати овде http://online.anyflip.com/scxpd/xoih/mobile/index.htmlа можете из пдф-а отворити све линкове наших активности и пројеката.

Непосредно пред Дан школе, добили смо једну дивну вест. Традиционално смо до сада редовно улазили у Зборник примера добре праксе Савеза учитеља Србије, а ове године смо отишли и корак даље. Наш рад Дан школе у време пандемије од прошле школске године не само да је ушао у Зборник примера добре праксе него је изабран и за презентовање на онлајн конференцији Сабора Савеза учитеља Србије. Аутори примера добре праксе из наше школе суСања Симић де Граф, Јелена Трипковић, Мирјана Милићевић, Миланка Васиљевић, Светлана Ђурић и Владан Андрић.

Драга децо и родитељи,С обзиром на то да наша школа носи име Вука Караџића, уживајте у квизуи осмосмерци и утврдите своје знање о овом великану нашег краја.Квиз о Вуку Караџићу https://wordwall.net/sr/resource/24024947Осмосмерка о Вуку Караџићу https://wordwall.net/sr/resource/24025520

Драге колеге, дивни наши ученици, сви ви који сте се потрудили и одазвали позиву наставнице Сање Симић де Граф да обележимо Дан школе у виду тематске недеље кроз интегративну наставу, пројектне активности, креативне радове и презентације, велико хвала за изузетно одрађене задатке испуњене трудом, посвећеношћу и изнад свега љубављу јер сте учинили додатну миљу да обогатимо наш рад и представимо школу на најбољи могући начин. Више о реализованим активностима ускоро на овој страници…

ТЕМАТСКА НЕДЕЉА ПОСВЕЋЕНА ДАНУ ШКОЛЕ
Наше колеге су у сарадњи са својим кретивним ученицима посветили једну целу недељу Дану школе кроз разне активности које су реализовали како у редовној настави тако и кроз ваннаставне и слободне активности, пројектну наставу, хибридну наставу, а доста наших ученика одрадило је заиста веома креативне радове, паное, пројекте везано за обележавање Дана школе, показујући тиме да нас специфични услови у којима радимо не ометају да унапредимо наставни процес и да деци омогућимо квалитетна и трајна знања.

Одељење 7-1 је заједно са својом наставницом Мирјаном Марковић урадило пано о правилима понашања у школи.

Одељење 2-2 заједно са својом учитељицом Жељком Дејановић урадило пројекат о Дану школе.

Ученици одељења 3-1 заједно са својом учитељицом Оливером дали су свој допринос Дану школе.

Одељење 3-3 урадило пројекат везан за Дан школе са својом учитељицом Радмилом Лукић.

Ученици одељења 4-2 и њихова учитељица Мирјана Ћосић своју креативност показали су кроз занимљиве паное поводом Дана школе.
У одељењу 3-2 одржан је интегративан час посвећен Дану школе у коме су учествовале учитељица Мирослава Видовић-Митровић и наставница енглеског Светлана Самуровић а кроз занимљиве квизове које је осмислила Сања Симић де Граф о Вуку Караџићу и о вокабулару енглеског језика везаног за школу кроз игру меморије

 
 IV-1 у част Вуку
 
Ученици IV-1 су поводом Дана школе направили пано, а неколико њих је радо припремило и презентације о Вуку Караџићу. Такође, овом приликом су представили и продукт пројектне наставе под називом Моја прва сликовница. Сликовница је настала према тексту Татјане Ковачев ,,Вук Караџић” претходне године, али до сада није публикована. 

05.11.2021. у Зајачи су ученици са својом наставницом Мирјаном Милићевић део часа посветили животу и делу Вука Караџића и на тај начин обележили предстојећи Дан школе. Кроз квиз питања и игре осмосмерка које је осмислила наставница Сања Симић де Граф, ученици су употпунили и обогатили своја знања о Вуку Караџићу.

Одељење 7-1 са својом наставницом Мирјаном Марковић направило је презентацију о Дантеу као италијанском пандану Вуку Караџићу.

Како Дан школе пада на велики празник Митровдан, посвећен Светом Димитрију Солунском, ученици 8-2 су са наставницом Сањом Симић де Граф имали час посвећен Светом Димитрију Солунском и то на енглеском језику кроз обраду вокабулара и прошлих времена.

Ученици 6-2 чије је одељењски старешина наставница Миланка Стефановић, имали су квиз посвећен Вуку Караџићу.

Ученице 6-2 Марта Ђуричић, Ђурђина Ђурић и Ана Матић су у договору са одељењским старешином наставницом биологије Миланком Стефановић, осмислиле пано Поштовање епидемиолошких мера као подсетник како треба да се понашамо у пандемијским условима, што је веома значајно.

Овај дан су, на свој начин, обележили ученици 5. разреда. Свако одељење је направило по два паноа који су посвећени ОШ,, Вук Караџић”.

                                                                   МИ О ВУКУ

  Поред бисте пролазим сваког дана и већ ту видим великана који је задужио свакога од нас.Видим великог Вука,реформатора српског језика и једног од најзначајнијих личности у историји

Србије.Отворио је најлепше странице културног стваралаштва и живи кроз поколења.

    Слушао је како народ говори и шта говори.То му је помогло да сачини једно од најсавременијих писама-ћирилицу.Показао нам је да књижевност може бити доступна свима,да су дела на простом народном језику врхунска и цењена у свету.

   Говорио је да је језик хранитељ народа и да нам је будућност у језику.Да би свет упознао са нама и нас са светом записао је:

  „Ја сам се у писању књига највише о томе старао,да би народ српски уз њих себе спознао и да би код других народа познат постао”.

  Оставио нам је у наслеђе савремену азбуку са девизом:„Пиши као што говориш,читај као што је написано”.

  Бисере које је за живота прикупио и записао део су наше традиције и нашег одрастања.На

питање како је успео упркос тешком животу,оскудици и болести рекао је:

  „Мене је истинска ревност к раду моме ободрила и принудила ме да зажмурим и да једанпут тумарнем главом кроз ово трње,макар на ону страну сав подеран и крвав изашао,само нека се зна стаза којом би се други могао лакше усудити да прође.”

    Зато следимо његов пут,стварајмо нова дела,чувајмо богатство које нам је оставио у наслеђе и стварајмо лепшу будућност.

                                                                                                                          Андреа Илић 8/2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *