За успешно учење

Да би у учењу био успешан, твој задатак је да учиш. То значи да све зависи од тебе – од твоје намере да нешто научиш.

КАКО ДА УЧИШ УСПЕШНИЈЕ?

 • Уз помоћ родитеља обезбеди радно место – најбоље би било да имаш своју собу, или бар стално радно место, односно кутак у кући, где ћеш стално учити. Просторија треба да је проветрена, добро осветљена.
 • Направи план рада – план мора бити реалан – ученици се разликују по својим способностима. Зато треба да се трудиш да стално упознајеш своје способности, јер од тога зависи да ли ћеш поједине предмете лакше или теже савладати, и колико ти је времена потребно за учење појединих предмета; планом предвиди време за учење, за одмор, за игру и дружење; кад планираш време за учење, најбоље је да учиш увек у исто време

А сад кренимо на посао! Учење може бити активно и пасивно. Наравно, много успешније је активно читање и учење.

ШТА ЈЕ ТО АКТИВНО УЧЕЊЕ?

Код активног учења ученик непрекидно размишља о ономе што чита и труди се да запамти што више.
Успешно, активно учење пролази кроз следеће фазе:

 • Претходни преглед градива – прво лекцију детаљно прегледај – прочитај наслове, поднаслове, погледај графиконе и слике, обрати пажњу на истакнута места која су написана масним словима, великим словима или су подвучена. После прегледа, лекција се чита и учи!
 • Постављање питања – она се могу постављати у свим фазама учења: после првог прегледа градива, у току читања и после читања, нпр: „О чему се говори у овој лекцији? Шта ћу овде ново научити?…“ Питања је боље постављати писмено. Постављајући питања размишљамо о ономе што читамо, а трагање за одговорима отклања умор и досаду приликом учења.
 • Читање градива – сад загреј столицу! Концентриши се, уочи битно, повезуј појмове са старим градивом, користи речнике, енциклопедије, прави белешке, ако желиш подвлачи оловкама у боји битно – нпр. црвеном, мање битно – зеленом. Буди упоран јер сваки рад и уложен труд, пре или касније доводи до успеха.

При учењу, најпре прочитај целу лекцију, да схватиш о чему се ради, а онда по пасусима.

Читај док не дођеш до закључка да си већ нешто научио, а онда пређи на:

 • Преслишавање – најзначајнији део учења. Најбоље је својим речима (сем када су у питању песмице, године, формуле). Немој много да се нервираш ако те неки другари називају „бубалицом“, „папагајем“ – они баш и не разумеју суштину учења.
 • Завршни преглед градива – у овој фази ћеш сазнати да ли си градиво научио добро, да ли си га разумео, схватио, да ли си га усвојио и можеш ли својим речима да га репродукујеш (испричаш).

И на крају да те подсетимо:

 • У школи пажљиво слушај наставника, размишљај о томе шта он прича, питај ако нешто не разумеш – најмање половину градива научићеш на часу.
 • Не одлажи почетак учења играњем игрица на компјутеру, слушањем музике,…
 • Не тражи потпуну тишину док учиш – умерена бука захтева већи мисаони напор и концентрацију пажње, а то је повољно у учењу.
 • Оно што си учио у школи учи истог дана, да спречиш заборављање, такво учење је много лакше и захтева мање напора .
 • Боље је учити један за другим предмете који се међусобно разликују (нпр. између српског и енглеског убаци физику или између физике и математике убаци историју).
 • Уради домаће задатке – прво теже па лакше.
 • Прво учи самостално, а касније можеш и са другарима (постављајте један другом питања, дискутујте, допуњавајте се, …).

Више о свему овоме, можете пронаћи у документу у PDF формату под називом “Путоказ за успешно учење” и кога можете преузети ОВДЕ.