Извештај са екскурзије 7. разреда 2016/2017.

Екскурзија за ученике седмог разреда реализована је 21. и 22. маја 2017. године.

Путни правац био је: Лозница – Ваљево – Таково – Горњи Милановац – Чачак –  Краљево –Врњачка Бања – Љубић – Горњи Милановац – Ваљево – Лозница.

На пут је кренуло 60 ученика (VII1 – 18, VII2 – 21,   VII3 – 12  и 9 ученика из идвојеног одељења у Зајачи), са одељењским старешинама Мирјаном Марковић, Жељком Марковић, Данијелом Милутиновић и Љиљаном Марковић. На екскурзију је ишао и директор школе Добро Андрић, лекар Ленка Дражић и Драгица Мишић у својству водича. До одредишта смо путовали савременим, климатизованим аутобусом.

За време екскурзије није било већих одступања од плана и посећена су сва планирана места и објекти и то:

  1. дана:
  • Таково (уз јасна упутства и концизна објашњења кустоса, ученици су разгледали спомен-комплекс Други српски устанак–међу музејским експонатима највише пажње су им привукли: крст на коме су устаници положили заклетву,  део „Таковског грма“, одежда кнеза Милоша Обреновића, као и слика Паје Јовановића „Таковски устанак“; потом смо посетили цркву брвнару и знаменити камен, споменик Милошу Обреновићу и устаницима, као и храст „наследник“ на„кнежевим ливадама.“)
  • Горњи Милановац (панорамско разгледање екстеријера куће српско-норвешког пријатељства, која је због реновирања била затворена за посетиоце)
  • Врњачка Бања (феноменалан смештај у реновираном хотелу Банбус (некадашњи Борјак), шетња парком, вечера и дискотека у објекту који се налази уз хотел. Хотелски смештај и услуга су били на изузетном нивоу, стога колегама препоручујемо да и за  следећу годину планирају смештај у овом хотелу.)
  1. дана:
  • У преподневним часовима, после доручка, посетили смо  манастире Жичу (задужбину Стефана Немањића из прве половине XIII века, где су ученици преко видео-бима упознати са историјским и културним значајем овог средњовековног манастира), а потом  и Љубостињу (задужбину кнегиње Милице с  краја 14. века.  Ученици су с поштовањем разгледали ово свето здање, где су сахрањене  кнегиња Милица и монахиња Јефимија,  нарочито се интересујући за старе, делимично очуване фреске од којих неке датирају из 1415. године).
  • Потом смо се вратили на ручак у Врњачку Бању (у исти хотел)
  • При повратку за Лозницу посетили смо спомен-комплекс у Љубићу (цркву посвећену цару Лазару и споменик Танасију Рајићу, тобџији и капетану у војсци Милоша Обреновића, погинулом у бици на Љубићу 1815.)
  • У Лозницу смо се вратили око 20h

Стручна и техничка припрема  извршена је тако да нисмо имали никаквих проблема у току извођења екскурзије, те смо план екскурзије потпуно остварили.

Заинтересованост, понашање и дисциплина ученика били су за похвалу, као и сарадња са лекаром и возачем.