Савиндан

Прослава Савиндана у ОШ ,,Вук Караџић”, Лозница у епидемијским условима

Имајући у виду све препоруке Кризног штаба и препоруке Министарства просвете, вредни колектив ОШ ,,Вук Караџић“, Лозница желео је да покаже како је могуће пригодно и достојно обележити највећи празник у школском календару-Савиндан.

Из разлога што је ово свакако значајан дан за све нас, просветне раднике, у матичној школи, у Лозници, као и у издвојеним одељењима у Зајачи и Пасковцу, Савиндан је обележен уз молитву свештеника, ломљење колача и освештање просторија школе.

У матичној школи, свечаном славском обреду приступио је свештеник Јован Павловић, а присутни су били домаћини славе, родитељи Милан и Мира Илић, директорица школе Анета Ракић и представници синдиката, школског одбора и администрације.

У ИО Зајача, светосавска свечаност започела је литургијским слављем поштујући све препоручене мере, а у црквеном хору певале су ученице наше школе.

У ИО Зајача свечаном славском обреду приступио је свештеник Милан Андрић, присутни су били помоћник директора Светлана Станојевић и ученици 8/3 као домаћини славе, заједно са својим одељењским старешином Наташом Максимовић-Вучетић. Ученици су ломили славски колач одајући пошту светитељу Сави, утемељивачу српске цркве, државе и школства. Славу су преузели ученици седмог разреда да је до наредне године носе у срцима. Да се, као и ова генерација осмака, труде да марљивим радом и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог светитеља.

У ИО Пасковац свечаном славском обреду приступио је свештеник Милан Андрић, присутни су били помоћник директора Петар Косовац, учитељице Снежана Цветиновић и Милица Стефановић и ученици, који су рецитовали песме о Светом Сави. Родитељи ученика су традиционално припремили славу, а ученици су добили и пригодне поклон пакете од наше цркве.

Свети Сава нам је оставио много тога у аманет. Ми просветни радници смо свесни одговорности које носимо учећи ову децу и истовремено обраћајући пажњу на то да она израсту у добре, поштене и часне људе. Ава Јустин Ћелијски написао је једну дивну књигу ,,Светосавље као философија живота“, а једно од поглавља те књиге носи назив ,,Светосавска философија просвете“ где он каже да је главни циљ просвете усавршити и довршити човека, а даље наводи да су светитељи најсавршенији просветитељи – што светије човек живи, то је бољи васпитач и просветитељ.

Зато смо одлучили да реализујемо један тематски дан посвећен нашем највећем просветитељу.

Активно учење: Час посвећен Светом Сави кроз хибридну и програмирану наставу

По препоруци Министарства просвете да се један час посвети Светом Сави, наставница енглеског језика Сања Симић де Граф осмислила је једну занимљиву интерактивну презентацију. Час је осмишљен као пример активног учења кроз хибридну и програмирану наставу, тако да се може применити како у редовном тако и у онлајн окружењу.То је, заправо, идеална комбинација класичне наставе и онлајн наставе. Веб-алати су идеалан начин за реализовање добре онлајн наставе и доста олакшавају посао наставнку. Хибридна настава покрива све недостатке класичне наставе и све недостатке онајн наставе. Програмирана настава је идеалан начин за учење на часу, за активно учење. Наставна једница се дели на мање целине а после сваке те мање целине следи провера. Конкретно, у овом случају у уводном делу часа имали смо једно занимљиво предавање о Светом Сави које се састоји из више делова. После свако дела имамо проверу у виду осмосмерки,укрштеница, асоцијација, питања вишеструког избора а да ће најуспешнији бити награђени. Наставница је осмислила  онлајн укрштеницу и онлајн тест где сам програм генерише резултате а где наставник као администратор може у сваком моменту да прати њихово постигнуће. Предавање можете прелистати на овом линку, односно видети како то изгледа

https://anyflip.com/scxpd/wbxh/

Час је реализован заједно са ученицима петог разреда ОШ ,,Вук Караџић“ Лозница, ИО Зајача и учитељицама Миланком Васиљевић и Светланом Ђурић које су час реализовале са ученицима нижих разреда.

Активности смо реализовали у част првог стпског архиепископа и првог просветитеља српском,  узору наставника како треба подучавати и примеру ученика да светосавље подразумева да стицање знања увек иде под руку са лепим васпитањем и поштовањем родитеља, учитеља и старијих, да свуда буду деца за пример.

Сања Симић де Граф