Скочи на садржај

Велики успех за верску наставу и примену дигиталних медија и алата

У категорији ,,Дигитални медији и алати у настави и учењу“ на Конкурсу Савеза учитеља Србије а поводом одржавања традиционалног републичког скупа XXXVII Сабора учитеља Србије, угледни час активног учења ,,Свети Сава“ кроз сарадничку наставу ОШ,,Вук Караџић“ Лозница и Средње економске школе уврштен у Зборник примера добре праксе Савеза учитеља Србије.

Дана 25.01.2023. реализован је угледни час ,,Свети Сава” интегративне сарадничке наставе Економске школе и ОШ ,,Вук Караџић” Лозница у Економској школи.

Разматрајући оквир уклапања наставних тема и јединица, а имајући увиду да је овај дан веома значајан за идентитет нашег народа уопште, одлучујемо се за овакав час где бисмо на једном примеру показали како можемо кроз активно учење на часу и добро осмишљеним активностима рационализовати процес учења и учинити га ефикасним  а да ученици осете задовољство у настави.

Група ученица одељења VIII2 гостује средњошколцима I2 где смо на занимљив начин обрадили ову тему кроз едукативне квизове у којима су се надметали , чиме смо желели да их их мотивишемо да покажу што веће знање и да кроз једну здраву компетитивну атмосферу сарађују, уче и стичу знања.

Основци су донели паное које су претходно израдили на тему Светог Саве који су постављени на видљива места како би деловали мотивишуће.

Ученици су унапред подељени у три групе-две средњошколаца и једну основаца, према сопственој жељи. На почетку часа радили су иницијални онлајн мини-квиз колико знају о Светом Сави, договорили смо се на нивоу групе да обезбеде један паметан телефон, а приступни линк за онлајн мини-квиз им је дат неколико минута пре почетка часа, да би ефикасно кад за то дође време на часу могли да га активирају.

Сам ток часа био је, заиста, какав се пожечети може-активности су се смењивале тако да су држале пажњу ученицима а ученици су били веома мотивисани и успешно савладали поверене им задатке.

Проверу остварености исхода овога часа остварлили смо тако што смо се вратили поново на иницијални тест колико знају о СветомСави и довољно је рећи само то да је једна група са почетних 50% дошла на 100%, а да је свака група забележила бољи резултат, чиме смо показали да је активно уродило плодом.

Реализатори овог угледног часа су професори верске наставе  Бранко Митрић и Јован Секулић и професорка енглеског језика и педагошки  саветник Сања Симић де Граф и асистент професорка биологије Гордана Васиљевић. Часу присуствују директор Економске школе Милан Недељковић, професори историје  Немања Алексић и Ђорђе Вукимировић, професорка италијанског и грађанског Снежана Поповић Зољић и професорка италијанског Мирјана Марковић.

Припрема овог часа https://anyflip.com/scxpd/vckk/

Ученички радови https://anyflip.com/scxpd/rblq/

            Сања Симић де Граф, проф. енглеског језика и педагошки саветник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *