Скочи на садржај

Светски дан здраве хране

2021 / 22

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ ОБЕЛЕЖЕН КРОЗ ПРОЈЕКАТ ИНТЕГРАТИВНЕ

САРАДНИЧКЕ НАСТАВЕ

Поводом Светског дана здраве хране који се обележава 16.октобра, наставница наше
школе професорка енглеског Сања Симић де Граф упутила је позив свим колегама за
обележавање овог датума кроз интегративну и пројектну наставу као и све видове наставе
који подразумевају међупредметно повезивање. Препоручено је да се укључе што више
рзаличитих врста наставе-дигитална, амбијентална, онлајн, хибридна, сарадничка
аистакнуто је да се пажња обрати на што већу активност деце и мотивацију да сами
осмишљавају активности. Оно што је овај пројекат учинио још значајнијим је сарадња са
наставницима две школе школе-професорком посластичарства Дејаном Лазаревић која
ради у Средњој економској школи и наставницима ОШ ,,Јован Цвијић“-вероучитељем
Предрагом Митровић и професорком биологије Катарином Перишкић.
Предложене су следеће активности уз могућност да колеге додају своје предлоге:
-ИНТЕГРАТИВАН ПРОЈЕКАТ ГЕОГРАФИЈЕ И ЈЕЗИКА-КУЛИНАРСКИ АТЛАС
-ИНТЕГРАТИВНА НАСТАВА ФИЗИЧКОГ, ЈЕЗИКА И ВЕРСКЕ НАСТАВЕ-
ЗДРАВА ХРАНА И ЊЕНА СИМВОЛИКА КРОЗ ИГРУ ШАХ
-ВЕРСКА НАСТАВА У КОРЕЛАЦИЈИ СА ОСТАЛИМ ПРЕДМЕТИМА-ПОСТ,
ХРАНА КОЈА СЕ ПОМИЊЕ У СВЕТОМ ПИСМУ, СИМВОЛИКА КРОЗ
ПРОЈЕКТНУ И ИНТЕГРАТИВНУ НАСТАВУ
-МАТЕМАМАТИКА ВЕРТИКАЛНО ПОВЕЗИВАЊЕ КРОЗ СВЕ РАЗРЕДЕ- ЗДРАВА
ХРАНА ОД ГЕОМЕТРИЈСКИХ ОБЛИКА, ИЗРАЧУНАВАЊЕ ПОВРШИНЕ,
ОСМИШЉАВАЊЕ ТЕКСТУАЛНИХ ЗАДАТАКА СА ХРАНОМ, ПРИМЕНА
ПИТАГОРИНЕ ТЕОРЕМЕ
-ФИЗИКА-ЊУТН И ЈАБУКА
-ИНТЕГРАТИВНА НАСТАВА БИОЛОГИЈЕ И ХЕМИЈЕ О ЗДРАВОЈ ХРАНИ
-СРПСКИ ЈЕЗИК И СТРАНИ ЈЕЗИЦИ-ОСМИШЉАВАЊЕ ГРАМАТИЧКИХ
ВЕЖБИ КРОЗ ХРАНУ, ИДИОМИ ИЗРЕКЕ СА ХРАНОМ.
-МУЗИЧКО-ПОЗНАТЕ ПЕСМЕ У КОЈИМА СЕ ПОМИЊЕ ХРАНА, РАЗЛИЧИТИ
МУЗИЧКИ ОРАВЦИ, ОСМИШЉАВАЊЕ ОНЛАЈН ТЕСТОВА СА
ВИШЕСТРУКИМ ИЗБОРОМ КО ЈЕ ИЗВОЂАЧ ИЛИ КАКО СЕ ЗОВЕ ПЕСМА
-ЛИКОВНО КРОЗ ИНТЕГРАЦИЈУ СА ОСТАЛИМ ПРЕДМЕТИМА, А У НИЖИМ
РАЗРЕДИМА МОГУ ДА СЕ ИЗРАЂУЈУ И МАСКЕ ИЛИ СЛИЧНО

-ИСТОРИЈА-ИСТРАЖИВАЊЕ КАКО ЈЕ НАСТАЛА ОДРЕЂЕНА ХРАНА ИЛИ
СПЕЦИЈАЛИТЕТИ
Велики број колега и ученика се одазвао а пројекат је изузетни успешно реализован.

15.10.2019. поводом Светског дана здраве хране, наставница енглеског језика Сања Симић де Граф осмислила је квиз о здравој храни за ученике другог разреда. Овом угледном часу асистирале су учитељице Мирјана Ћосић и Гордана Симић. Часу је присуствовала ВД директорка Анета Ракић, психолог Ђурђина Симић и педагог Јелица Павловић. 


Дана 16.10.2019. у оквиру пројекта „Правимо здрава јела“ обележен је Светски дан здраве хране. Изложене су основне чињенице о неухрањености о гојазности у свету. Дати су савети за правилну исхрану.

У прилог целе ове приче, мајке ученика су дале свој допринос, тако сто су направиле здрава јела и презентовале рецепте. Ученици су дегустирали ове ђаконије и били одушевљени!

🙂 – ????????️?????? 


16.10.2019. ученик мигрант Азис из Авганистана одржао је предавање у одељењу 8-2 о храни у Авганистану поводом Светског дана здраве хране. Ментори су ми били васпитачи из „Куће спаса за малолетне мигранте“, Јелена и Александар и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф.


17.10.2019. поводом Светског дана здраве хране учитељица Зорица Јањић одржала је тематски дан посвећен тој теми. У оквиру тематског дана ученици су израђивали паное, писали песмице и рецепте. Израђивали су и маске са храном, а драматузацију су извели на часу енглеског језика 17.10.2019. заједно са својом наставницом Сањом Симић де Граф. Учитељица Зорица Јањић у оквиру Слободних активности одржала је угледни час под називом „Правимо домаћу питу“, у ком су јој асистирали ученици.

Угледном часу присуствовали су ВД директорка Анета Ракић, педагог Јелица Павловић, наставница математике Јелена Трипковић, вероучицељица Тијана Васић и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф. Након овог несвакидашњег и изузетно успешног угледног цаса, сви су имали задовољство да пробају продукт овог цаса – питу, уз препоруку свих нас који смо присуствовали том часу и навели у евалуацији да овај час мора бити поновљен!


18.10.2019. вероучитељица Тијана Васић одржала је предавање у одељењима 6-1 и 8-3 о значају хране у Хришћанству кроз пост. Часу је присуствовала наставница енглеског језика Сања Симић де Граф.


18.10.2019. продукт радионичарске наставе – воз здраве хране постављен је у ходнику школе. Реализатори радионичарске наставе су ученици другог разреда и ученице 8-2 одељења Ивана Мишић, Валентина Николић, Марина Цвјетиновић, Јелена Ђурић, Николина Ђурић, Николина Крстић, Николина Перић, Емилија Радаљац, Вера Алимпић, Ана Димитријевић, Ана Јездимировић, Верица Јанчић и Нађа Владисављевић, које су урадиле и илустрације, укрштенице и осмосмерке, као и учитељице Мирјана Ћосић и Гордана Симић и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф.

Хвала ученицима другог разреда на укусним рецептима и саветима које можете наћи на овом нашем возићу!

У овом пројекту, учествовали су и ученици првог разреда са њиховом учитељицама Оливером Милановић, Радмилом Лукић и Мирославом Видовић-Митровић. Погледајте дечије радове:


Обележавање Светског дана здраве хране у нашој школи, пропраћено је и медијски. Наша локална станица РТВ Подриње је направила прилог о томе, са посебним освртом на сарадњу са Општом болницом, која је едуковала ученике 4. разреда о здравој и правилној исхрани.

Кликом ОВДЕ можете погледати овај видео прилог уколико имате Фејсбук налог.

а самом почетку пројекта, ученици одељење V2, којима је наставница била на замени, кроз интерактивну презентацију коју је наставица осмислила, ималису мини квиз интегративне наставе везан за храну. Садржај презентације можете прелистати овдеhttps://anyflip.com/scxpd/ritw/
Како смо обележавање Светског дана здраве хране започели у Дечјој недељи, први дан Дечје недеље био је Светски дан животиња који смо обележили кроз интегративну натсаву. Више о томе овде https://osvukloznica.edu.rs/svetski-dan-zivotinja/У ИО Зајача вероучитељ Иван Негић и Сања Симић де Граф одабрали смокву и њену символику у Светом писму, а да би ученици што боље научили градиво и да би знања била трајна, до кључних израза су стизали помоћу шаха. Како је то осмишљено може се видети у оквиру овог кратког  видео записа  https://www.youtube.com/watch?v=WjEDuQ3FDaE . Јеванђељске приче у којима се помиње смоква обрађене су најпре на Верској настави, а затим на енглеском језику и то кроз вокабулар и граматичку анализу текста, а ученице седмог и осмог разреда су направиле пано о томе. Затим смо укључили и географију и колегиницу Светлану Станојевић где су ученици имали задатак да направе Кулинарски атлас који се састоји од основних информација о државама и њиховим националним специјалитетима. Колегиница Жељка Марковић на додатним часовима српског језика дала је задатак ученицима да истражују из којих језика потичу ,,слатке позајмљенице“ као и символику јабуке у српској традицији, а ученици су то представили на паноу. Колегиница Александра Деспотовић радила је са својим ученицима ,,дрво математике“ где су плодови били воћке приказане у облику разломка, док је крошња дрвета испуњена геометријским телима, а стабло је математичка игра основних рачунских операција и служи за евалуацију наученог. Учитељице Миланка Васиљевић, Светлана Ђурић и учитељ Владан Андрић имали су низ активности и објединили обележавање Дечје недеље и Светског дана здраве хране али најупечатљивија је Маскенбал и штанд здраве хране се одржао у школском дворишту.У активностима ученика и учитеља учествовали су и родитељи ученика.Циљ активности је да се код ученика развије еколошка свест , одговорност према планети земљи,одговорност према сопственом здрављу . Више о томе можете погледати овде https://osvukloznica.edu.rs/decja-nedelja-u-zajaci/На хемији ученици су заједно са колегиницом Кристином Рондовић урадили пано са корисним информацијама о значају витамина и њиховој заступљености у исхрани. Све је то обогаћено вокабуларом и граматичким вежбама енглеског и италијанског језика кроз пројектну наставу ученика заједно са наставницама Мирјаном Марковић и Сањом Симић де Граф.

У сарадњи са професорком посластичарства Дејаном Лазаревић и њеним ученицима, учествовалисмо сапродуктима наше наставе и дали наш мали допринос обележавању славе Покровске цркве у нашем граду. Више о томе можете видети овде http://branislavilic.blogspot.com/2021/10/blog-post_845.html

Професорка посластичарства Дејана Лазаревић са својим ученицима, а у сарадњи са нашом школом, припрема колаче за славу Покровске цркве у нашем граду каопродукт сарадничке наставе

Колеге из ОШ ,,Јован Цвијић“ Лозница-професорка биологије Кристина Перкишић и вероучитељ Предраг Митровић осмислили су интегративну наставу биологије и верске наставе која се тиче биљака и животиња у исхрани које се помињу у Светом писму и њихове символике, о значају поста чији је смисао врлински пост, о његовој духовној димензији кроз употребу одређене врсте хране.

14.10.2021. У ИО Зајача су на часу математематике ученици 8/3 разреда са својом наставницом Мирјаном Милићевић обележили Дан здраве хране.После краћег разговора о значају здраве хране, на основуинтерактивне и интегративне презентације коју је осмислила колегиница СањаСимић де Граф, ученици су нацртали су ЗЕЛЕНУ ЈАБУКУ (симбол здраве хране) од геометријских фигура: круг, троугао, правугаоник и трапез. Затим су израчунавали проценат заступљености датих елемената и њихове површине.

Веома инвентивни четвртаци Коста Перић и Стефан Марковић, колегинице Мирјане Ћосић осмислили су ,,Воћну мозгалицу“

За час биологије а у договору са наставницом биологије Миланком Стефановић, ученице седмог разреда урадиле су презентацију о значају здраве хране, болестима проузрокованим лошом исхраном и нутриционистичким саветима.

Одељење IV2 заједно са својом учитељицом Мирјаном Ћосић показало је изузетну креативност

Колегиница Жељка Марковић на додатним часовима српског језика дала је задатак ученицима да истражују из којих језика потичу ,,слатке позајмљенице“ као и символику јабуке у српској традицији, а ученици су то представили на паноу.

Возић хране са рецептима постављен у холу школе код степеница

Одељење 4/1 је заједно са својом учитељицом Горданом Симић имало низ креативних активности.

Ученици 4/1 су са својом учитељицом Гордана Симић, поводом Светског дана хране реализовали низ активности у оквиру заједничког школског пројекта, акције Уједињених нација и програма обуке МПНС за оснаживање запослених у образовању за развијање одговорног односа према здрављу ученика.

Ученици су на препоруку иницијатора заједничког пројекта наставнице Сање Симић де Граф, правили дигиталне презентације и цртали воће и поврће од геометријских облика исписујући њихове називе на српском и енглеском језику. Такође, одгледали су презентацију којом Уједињене нације промовишу бројне догађаје и конкурсе поводом Светског дана хране.

У петак 15.10.2021. реализован је и угледни час Физичког и здравственог васпитања на тему ,,Здрава исхрана и вежбање”.

Дани Здраве хране у 3/1Дани Здраве хране у одељењу 3/3, учитељица Радмила ЛукићУчитељица Радмила Лукић са својим трећацима о омиљеним оброцимаОдељење 4/1Обележен Светски дан здраве хранеТоком утврђивања знања из падежа, ученици одељења V-4 у ИО Зајача су се на
часу српског језика и књижевности са својом наставницом Слађаном Осатовић
симболично дотакли Светског дана здраве хране бавећи се првенствено деоним
генитивом. Користећи га, а свесни тога како пирамида здраве исхране изгледа, описно су
је и искуствено представили. Поред тога, имали су задатак да пронађу интересантне
изреке и цитате у вези са правилном исхраном и храном уопште. Бавећи се овим
активностима, заподенули су разговор о омиљеним јелима, те су представили рецепте тих
посластица (онако како их они замишљају). На овај начин спојено је наизглед неспојиво,
те је још једном доказана моћ српског језика да граматику, правопис и језичку културу
доведе у везу са животом и здрављем.Слађана Осатовић,
наставник српског језика

Ученици III1 са својом учитељицом Оливером правили маске

Светски дан здраве хране, 16. октобар

Дана 16.10.2019. у оквиру пројекта „Правимо здрава јела“ обележен је Светски дан здраве хране. Изложене су основне чињенице о неухрањености о гојазности у свету. Дати су савети за правилну исхрану.

У прилог целе ове приче, мајке ученика су дале свој допринос, тако сто су направиле здрава јела и презентовале рецепте. Ученици су дегустирали ове ђаконије и били одушевљени!

🙂 – ????????️??????