Скочи на садржај

Радионице на тему превенција и каналисање насиља у школама

У актуелним друштвеним приликама, приметан је пораст насиља међу децом и младима. Насиље је корисно превенирати још од најранијег узраста. Негативне емоције и понашања стоје у основи агресивног , насилничког понашања. Насиље и агресивност су вишеструко мотивисани и имају полиморфну психосоцијалну генезу. Због сложености концепта насиља, насилничког понашања и агресивности као емоције, одељење за друштвене делатности Града Лознице дошло је на идеју за организовање радионица на ову тему. Психоедукација има корисне превентивне ефекте по насилничко понашање и агресивност код деце.

Кроз ове радионице, концепт насиља је обухваћен из различитих углова, кроз анализу фактора које савремена наука препознаје као важне елементе у обликовању насиља. Теме радионица су обрађене на основу савремених сазнања из дисциплина попут дечје психологије, клиничке психологије, психологије учења, социјалне психологије, комуникологије, педагошке психологије, и других сродних дисциплина. Водитељ радионица за децу и родитеље била је др Живка Мићановић Цвејић, клинички психолог. Фокус на предавањима било је учење правила ненасилне, тзв. асертивне комуникације и савети за очување менталног здравља.

У нашој школи одржано је 4 радионице, два термина за ученике (11.октобра за млађи узраст и 13.октобра 2023. за старије ученике), као и два термина за родитеље наших ученика (24. и 26.10.2023.). Координатори овог пројекта: педагошко-психолошка служба школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *