Скочи на садржај

Пројекат,, Дневник добрих дела“

О ПРОЈЕКТУ

Пројекат са фотографијама можете прелистати овде https://anyflip.com/scxpd/lzcd/

Пројекат ,,Дневник добрих дела” настао је у жељи да буде пример добре праксе сарадње родитеља и наставника у долажењу до конструктивних решења изазова и тешкоћа са којима се суочавају деца по питању вршњачког насиља. Мотив је једна прилично комплексна ситуација вршњачког насиља са којим се суочила ова школа а где су сви актери били затечени и у неком моменту немоћни да реше овај велики проблем све док сви заједно нисмо схватили да удруженим снагама не постоји ништа што је нерешиво и да су актери вршњачког насиља, углавном, они којима је потребна пажња и љубав, с једне стране а са друге стране жртве вршњачког насиља треба подржати да отворено и без страха говоре о том проблему. Схватили смо да свако из свог угла има исправно гледиште и да је неопходно издвојити време и труд и пажљиво саслушати сваку страну и отворено о свему поразговарати.

Две дивне мајке, Ирена Румиха Станић и Наташа Јокић Марковић, које су биле сведоци ових немилих догађаја, пролазећи најпре кроз страх, затим кроз немоћ и на крају кроз бес пред великим проблемом који је свеприсутан у школама-вршњачког насиља, биле су пред великим изазовом како се борити против тога али нису одустајале. Ирена је предложила радионице кроз које би деца отворено говорила о својим емоцијама, а како професорка енглеског језика и педагошки саветник Сања Симић де Граф има богато искуство и мноштво публикација везаних за различите радионице и креативну наставу, одмах су се сложиле да би тако нешто требало организовати и у овом одељењу у ком професорка не предаје, али где би кроз заједнички рад могле да осмисле нешто конструктивно што би покренуло на размишљање и покренуло децу да најпре препознају а затим и да науче све оно што је битно знати везано за овај велики, највећи проблем у школама уопште.

Пред вама је неколико активности реализованих у периоду од седам дана, које су пажљиво осмишљене да послуже као пример добре праксе.

Реализатори су:

Сања Симић де Граф, професорка енглеског језика и књижевности и педагошки саветник, координатор пројекта, Радмила Лукић, учитељица одељења IV3   , Ирена Румиха Станић, мајка једног ученика одељења IV3 , Наташа Јокић Марковић, члан Школског одбора испред Савета родитеља, Тијана Васић, вероучитељица Светлана Самуровић, професорка енлеског језика и књижевности, наставница енглеског у поменутом одељењу, Ђурђина Симић, психолог школе

САРАДНИЧКИ ЧАС ЧОС-а (2 часа)

,,ДНЕВНИК ДОБРИХ ДЕЛА”

Реализатори:

Сања Симић де Граф, професорка енглеског језика и књижевности и педагошки саветник, координатор пројекта

Радмила Лукић, учитељица одељења IV3 

Ирена Румиха Станић, мајка једног ученика одељења IV3

Наташа Јокић Марковић, члан Школског одбора испред Савета родитеља

Активности:

  1. Уводни део ,,Сви имамо проблеме”- кратко предавање деци да прихвате чињеницу да је сасвим у реду и да свако има проблем, али да треба пронаћи начин како конструктивно решавамо проблем, почев од тога коме треба да се обратимо
  2. Анонимно писање проблема на цедуљице које после извлачимо и заједнички решавамо проблем- циљ је да ученици крену најпре анонимно а после постепено да се ослобађају да говоре о свом проблему.
  3. Израда паноа ,,Заједно можемо све”- смернице коме се обратити и како решавати одређени проблем
  4. Решавање проблема- извлачимо цедуљице и дајемо наше предлоге решења. Овде они који имају одређени проблем долазе до сазнања да је сваки проблем решив уколико се заједнички решава јер се виде различита гледишта и идеје, што доприноси бољем сагледавању и решавању проблема. Мајке Ирена и Наташа помажу деци у решавању проблем

Активности ЧОС-а кроз корелацију са другим предметима у оквиру наставних јединица које ученици раде те седмице у школи:

  1. ИНТЕГРАТИВНА НАСТАВА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА- драмски текст ,,Слава” Дејана Алексића, драматизација градива и израда паноа, који, између осталог укључује кључне речи из текста на српском и енглеском језику
  2. МАТЕМАТИКА ,,ШТО СЕ ЉУБАВ ВИШЕ ДЕЛИ, ВИШЕ СЕ УМНОЖАВА”, а како радимо површину коцке и квадра, у странице коцке и квадра уписујемо имена људи који нам посебно значе, као и кључне речи љубави и разумевања
  3. ПРИРОДА И ДРУШТВО ,,ДРВО ЗАХВАЛНОСТИ”- коме смо захвални, како то показујемо, како то дрво ,,дише” и како је свака грана битна

ПРЕДЛОЖЕНА АКТИВНОСТ РОДИТЕЉА

Мајка ученика овога разреда Ирена Румиха Станић заједно са својим сином педложила је уписивање ученика у ЛЕКСИКОН, као један вид једне лепе активности коју су родитељи ових ученика практиковали као деца и на тај начин боље упознавали једни друге, а кроз дате одговоре и боље разумевали једни друге, ширећи радост да свако може да прочита различита мишљења кроз једну трајну успомену.

ПРЕПОРУКА ПЕДАГОШКЕ САВЕТНИЦЕ

ВОЂЕЊЕ ,,ДНЕВНИКА ДОБРИХ ДЕЛА”

Педагошка саветница Сања Симић де Граф, поделила је ученицима свеске, које ће ученици именовати у ,,Дневник добрих дела”. Предложено је ученицима да на крају сваког дана напишу своја добра дела у ту свеску. Уколико схвате да тај дан, можда, нису учинили нити су имали прилике да учине неко добро дело, препорука је да загрле некога или да упуте лепу реч. На сваком часу ЧОС-а, пар ученика ће прочитати своја добра дела.

Циљ ове активности је, првенствено, да ученик буде мотивисан да чини добра дела и да радост чињења добрих дела дели са другим ученицима, мотивишући друге да чине добро.

ЛИКОВНА РАДИОНИЦА У САРАДЊИ СА РОДИТЕЉИМА

,,ИЗРАДА РОБОТА”

Реализатор учитељица Радмила Лукић у сарадњи са родитељима. Часу присуствује психолог школе Ђурђина Симић.

Учешће наших ученика и наставника у Светој Архијерејској Литургији и Спасовданској литији

Учи дијете према путу којим ће ићи, па неће одступити од њега ни кад остари. (ПрС 22, 6)

Слава Богу! На велики празник Спасовдан, наш град и храм Вазнесења Господњег у Лозници прославља своју храмовну славу, а наша деца, парохијани овога храма, ученици наше школе ОШ ,,Вук Караџић” Лозница учинили су нас све поносним што су у толиком броју учествовали у Светој Архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шабачки Јеротеј уз саслуживање многобројног свештенства. Вероучитељица Тијана Васић, учитељице Жељка Дејановић, Зорица Јањић, Радмила Лукић, Мирослава Видовић Митровић, Милка Томић и наставница енглеског језика и педагошки саветник Сања Симић де Граф у овом предивном храму сведочиле су како су деца одговорно и достојанствено учествовала у служби, а још су се јако обрадовали кад су чула божанствено појање хора који води њихов наставник а наш драги колега протођакон Зоран Кокановић. Потрудила су се ова деца да дочекају нашег Владику спремно, припремила су своје радове из веронауке, да покажу колико се труде, да нам свима дају обећање и наду да ће израсти у добре људе. Ова рајска атмосфера, коју овде на земљи најбоље може предочити Божанска Литургија, толико позитивно делује на децу, што се може видети како су се деца после Литургије радосно прикључила Литији носећи своје радове из веронауке.

ЗАКЉУЧАК

Сумирајући утиске свих актера овог пројекта, велико нам је задовољство да истакнемо високу мотвацију ученика за рад и показан ниво емпатије, разумевања и схватања неопходности међусобног уважавања и толеранције. Ово је један од планираних пројекта и битно је нагласити да су сви ти пројекти дугорочне инвестиције у формирању позитивних ставова да наша деца израсту у добре и честите људе и да своје таленте развијају не под притиском да буду најбољи ученици већ кроз добро осмишљене активности које ће једним делом и сами креирати да кроз задовољство у настави дају све од себе и да открију оно што би они дугогорочно могли да допринесу широј друштвеној заједници. Да би у томе успели, немогуће је без сарадње родитеља и школе. У свему томе, деца треба да буду мотивисана да у сваком свом труду и раду користе параметре као што су међусобно разумевање, толеранција, прихватање различитости и љубав према сваком човеку.

Пројекат са фотографијама можете прелистати овде https://anyflip.com/scxpd/lzcd/

Сања Симић де Граф, професорка енглеског језика и педагошка саветница

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *