Божић

Божић је поред Васкрса најрадоснији хришћански празник. Тога дана прослављамо рођење Сина Божијег, Господа Исуса Христа. Слави се 7. јануара по новом, односно 25. децембра по старом календару.

pravoslavna_boc5beicna_dekoracija

Пресвета Дјева Марија је родила Исуса у пећини у малом граду Витлејему, где су мештани држали своју стоку. Исус се родио на скромном и скровитом месту, али то није било препрека да за Његово рођење чују многи народи. Ту радосну вест анђели су прво донели скромним пастирима и они су заправо први и видели Исуса. Затим, пратећи звезду на небу, до Исуса су дошла и три мудраца са истока, Гашпар, Мелхиор и Валтазар, који су се поклонили Исусу и дали му дарове: злато, тамјан и смирну.

Вече уочи Божића назива се Бадње вече, када и почиње празновање Божића. Овај дан је добио име по дрвету бадњаку, које се на тај дан сече и уноси у дом, а потом увече пали. На Бадње вече у кућу се уноси и слама, стави се на под, а деца по њој траже бомбоне и остале слаткише. Бадње вече се проводи уз посну трпезу, јер је то последњи дан Божићног поста.

Свим ученицима и колективу школе желимо да у миру, срећи, здрављу и љубави проведупредстојеће празнике.

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *