Скочи на садржај

Завршна приредба ученика веронауке

У среду, 12. јуна 2024. године, у сали наше школе одржана је завршна приредба ученика веронауке на којој су учествовали ђаци од првог до четвртог разреда. Идеју за организацију ове приредбе дугујемо самој деци, која су поред Савиндана и светосавске приредбе, желели да и овом приликом покажу своје таленте и
делић онога што су на веронауци до сада научили. Оно што одликује нашу школу и издваја је међу другим школама у лозничком крају јесте веома висок проценат деце које похађају верску наставу, у свим одељењима, од првог разреда па све до краја осмогодишњег циклуса.

Ова наша скромна приредба била је уједно и знак захвалности за поштовање које наш предмет, иако изборни, ужива у овој школи.

Приредбу су отворили најмлађи ученици наше школе, наши ђаци прваци, који су уз пратњу ученице четвртог разреда Ксеније Андрић, извели нумеру „Ми смо деца неба“. Затим су следиле рецитације ученика другог разреда који су рецитовали поезију чика Јове Змаја, Светог владике Николаја Велимировића и Жељка Перовића. 

Ове године навршава се 25 година од када су 108 наших младих војника погинули на граници са Албанијом у месту Кошаре 1999. године. Међу њима била су тројица наших суграђана Бранислав Негић, Ивица Ивановић и Љубомир Ромић који су положили своје животе како би одбранили оно што називамо Косовским заветом. Песмом „Јунаци са Кошара“ ученици другог, трећег и четвртог разреда одали су почаст овим херојима. 

Модерну химну љубави „Није љубав већ је љубав“ Раденка Ђорђића – Бате су на свој начин представили ученици 3-1. Након тога су „Моју азбучнупесму“ владике Атанасија Јевтића извели ученици Андреј Ружић и Ђорђе

Николић, док су ученице другог разреда Даница Новаковић, Теодора Алексић и Радена Павловић рецитовале песму „Вера, нада, љубав“.

„Пасхалне стихире“ на црквенословенском језику појали су ученици четвртог разреда и показали су нам да су веома успешно савладали изговор њима до сада потпуно непознатог писма. У завршном делу приредбе награде су примиле ученице које су у току школске године освојиле једно од прва три места на ликовним и литерарним конкурсима везаним за православни катихизис. То су ученице: Исидора Бојић (2-3), Ксенија Филиповић (7-2), Викторија Илић (5-1), Татјана Симић (8-2) и Милица Стојановић (8-2). Приредбу су затвориле ученице другог разреда Ива Синђелић и Ксенија Петровић које су певале песму „Црвен цвете“ која говори о црвеним божурима никлим на Косову пољу и нашој жељи сачувамо свету земљу косовско-метохијску.

Захваљујемо свима који су помогли да се ова приредба организује и свима који су присуствовали приредби и подржали наше ђаке.

Вероучитељица Тијана Васић