Скочи на садржај

Васкршња радионица

Поводом васкршњих празника у ИО Пасковац, одржана је интерактивна радионица, где су снаге удружили како ученици, тако и родитељи. У циљу неговања традиције и наших корена, присетили смо се старих начина и покушали да вратимо у живот све оне обичаје, које су нам наши стари оставили у аманет, а које смо посредством брзе свакодневнице потиснули.

Спретни прсти наших родитељки, вешто су бележили латице цвећа и друге шаре по површини сваког јајета, чинећи их уникатним и вредним дивљења. Традиционална техника шарања јаја, уз употребу шараљице и воска заголицала је машту наших најмлађих, те су се препустили игри облика. Мирис куркуме и луковине ширио се учионицама наше школе, док су учитељице заједно са децом и родитељима, сваком јајету давале финални изглед, бојећи га у боју радости, којом је и окупан предстојећи празник Васкрсења.

Уз пуцкетање ватре, народне умотворине су убрзо повезале све учеснике на један нови начин, те се осећај заједништва и топлина породичног дома брзо увукла под кожу. Како би свима угођај био ‘као код куће’ припремљено је и послужење, као и омиљени слаткиши наших малишана. Топла атмосфера испунила је срца свих присутних, те је брзо склопљен договор да се ова традиција негује у просторима ИО Пасковац још дуги низ година.