Угледни час: Технички цртеж као универзални начин графичке комуникације – пројекат Европски дан језика

У петак, дана 25.09.2020. године у одељењу 5-1 одржан је угледни час са темом “Технички цртеж као универзални начин графичке комуникације”. Уводну реч је имао њихов некадашњи наставник енглеског језика Петар Косовац, који је ученике укратко упознао са обележавањем Европског дана језика, као и значајем познавања било ког страног језика.

Наставник технике и технологије Мирослав Секулић је повезао предвиђено цртање на часу и сусретање са начином цртања који до сада нису практиковали, а то је израда техничког цртежа, који када је правилно нацртан свуда је разумљив у свету – што свакако руши границе, када је и непознавање страних језика у питању.

Иако је технички цртеж универзални начин графичке комуникације, ученици су имали прилику да помоћу презентације чују и упореде како се поједини основни термини везани за техничко цртање, изговарају на другим страним језицима. Тако су могли да сазнају како њихови вршњаци називају и изговарају елементе прибора и техничког цртања у енглеском, италијанском, руском и немачком говорном подручју.

Аудио снимци изговора речи на сва 4 језика су преузети са Google Translate платформе за превођење. Ученици су, пратећи презентацију могли да чују правилно и аутентично изговорене речи и на тај начин осете посебност коју носе предочени европски језици. Чак и за речи из света технике, ученицима су најпрепознатљивије биле изговорене речи на енглеском језику, могли су да се поново увере у музикалност италијанског језика, мекоћу и бајковитост руских речи и техничку захтевност за изговарање речи на немачком језику.

Наставници су затим одиграли са ученицима игру погађања. Пустили су ученицима звучни запис стране речи, а они су подизањем одређеног елемента прибора за цртање погађали који је појам у питању.

Наставници су били веома задовољни активним учествовањем ученика током угледног часа и њиховом успешношћу да за веома кратко време запамте поједине стране речи из света технике. Са сугурношћу мисле да је и ученицима угледни час био заиста занимљив.

Погледајте фоотографије: