Скочи на садржај

У Просветном прегледу објављене активности поводом Светског дана здраве хране у сарадњи са другим школама и институцијама

У најновијем броју Просветног прегледа 3004/5 од 19-26. децембра, објављен је чланак професорке енглеског језика и педагошке саветнице Сање Симић де Граф  о заједничком обележавању Светског дана здраве хране више школа и институција.

Организатор обележавања Светског дана здраве хране била је ОШ ,,Петар Враголић“ из Љубовије а координаторка пројекта Сања Симић де Граф. 

Акивности које су реализоване у у ОШ ,,Петар Враголић” у Љубавији су пример добре праксе повезивања школа сарадница и то Средње школе из Љубовије и ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице, као и Удружења жена ,,Вила” из Љубовије и Дома здравља из Љубовије.

Тематски дан смо отворили обраћањем директора ОШ ,,Петар Враголић” Василија Ђукановића и педагошке саветнице Сање Симић де Граф и кратким али садржајним предавањем стоматолога Драгане Павловић Тришић и више патронажне сестре Дома здравља у Љубовији Снежане Спасојевић.

Након тога уследио је низ веома садржајних активности:

– РАДИОНИЦА УЧЕНИКА КУВАРА:Ученици треће године кувара Средње школе из Љубовије, заједно су са професором куварства Слободаном Гачићем припремили пројарице, питу са јабукама, штрудлу са џемом, башту салату, воћну салату и декорисали један сто са бундевама, семенкама бундева, сунцокретом и кукурузом.

– САРАДНИЧКЕ АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА И РОДИТЕЉА : Професорке биологије Биљана Јањић и француског језика Весна Пешић у сарадњи са ученицима петог и шестог разреда и њиховим родитељима под слоганом ,,Треба јести да би живео а не живети да би јео” осмислиле су здраве рецепте и у холу школе презентовале здраве продукте који су касније и дегустирани.

– РАДИОНИЦА ДЕКОРИСАЊА ВОЋА И ПОВРЋА И ИЗРАДЕ ВОЋА И ПОВРЋА ОД МАРЦИПАНА: Ученици ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице из ОШ ,,Петар Враголић” из Љубовије заједно са професорком угоститељства Дејаном Лазаревић и професорком енглеског језика и педагошком саветницом Сањом Симић де Граф из Лознице декорисали су и аранжирали воће и поврће. Ученици нижих разреда израђивали су воће од марципана.

– УПОЗНАЈЕМО РАЗЛИЧИТЕ КУЛТУРЕ КРОЗ ЗДРАВУ ХРАНУ-ПРЕДАВАЊЕ И РАДИОНИЦА ЈЕСТИВИХ НАЛЕПНИЦА И МЕДЕЊАКА О ХРАНИ У ЈАПАНУ: Професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф и ученици ОШ ,,Вук Караџић” из Лознцице донели су паное на тему здраве исхране у Јапану као примеру како се у једном друштву води рачуна о здравој исхрани. Ученици су презентовали јапански вокабулар везан за храну на паноима на јапанском, енглеском и српском језику. Порфесорка угоститељства Дејана Лазаревић урадила је јестиве налепнице са вокабуларом хране у Јапану као и медењаке са јестивим налепницама са називима јапанске хране на јапанском и енглеском језику.

-УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ,,ВИЛА”- Здраве и аутентичне српске рецепте презентовало је Удружење жена ,,Вила” из Љубовије као подсетник како смо се некада здраво хранили и колико је битно очувати традицију и културу и у овом сегмент здраве исхране .

– УПОЗНАЈЕМО РАЗЛИЧИТЕ КУЛТУРЕ-РУСИЈА:ЗАНИМЉИВ ЧАС О ,,ЗДРАВОЈ СУПИ”-Ученица ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице Валерија Кудриавтсев одржала је занимљив час својим вршњацима о једној руској причи о здравој супи. Валерија је Рускиња, која је живела у Израелу, тако да су ученици разменили утиске и искуства а онда су се подсетили кључних ствари о здравој исхрани кроз вокабулар енглеског и италијанској језика презентован на паноима који су донели ученици лозничке школе.

– ПРЕЗЕНТАЦИЈА И ДЕГУСТАЦИЈА ПРОДУКАТА РАДИОНИЦЕ: Продукти радионице изложени су у холу школе где су учесници и гости имали прилику да их дегустирају

Ученици су заједно са наставницима извршили дискусију и анализу тематског дана, а како субили веома заинтересовани, дата им је могућност да учествују у пројектима посвећеним здравој храни. Пројектни задаци педагошке саветнице Сање Симић де Граф дати ученицима да се реализују у наредном периоду:

l  Вршњачка едукација и подршка ученицима нижих разреда– Ученици виших разреда имају задатак да осмисле текстуалне задатке из математике у којима се помиње здрава храна са основним рачунским операцијама као вид подршке ученицима нижих разреда

l  Гастрономки атлас– израда атласа различитих држава и њихових специјалитета

l  Енигматика– Укрштенице, осмосмерке, асоцијације, спајалице на тему здраве хране из различитих области и језика

l  Граматика српског и матерњег језика кроз здраву храну– Синтакса, семантика, времена, поређење придева…

l  Стрип о  здравој исхрани

l  Ликовни и итерарни радови о здравој храни

l  Поруке и идејна решења како хранити се здраво

l  Карикатура на тему здраве хране

l  Прикупљање песама на разним језицима са вокабуларом здраве хране

Исписивање здраве хране на разним језицима преко хемијских симбола

Чланак можете прочитати овде.