Школа за мале генијалце

У сарадњи наше школе и Центра за популаризацију науке, образовање и унапређење научног новинарства “СФЕРА”, ученици од 1-8. разреда су имали прилику да учествују у реализацији пројеката Школа за мале генијалце.

Све се дешавало у нашој школи 24. новембра: група 1. и 2.разред, те група 3 и 4. разред и 25. новембра – група 5. и 6. разред, те група 7. и 8. разред.

Свака радионице је била интерактивна, захтевала активно учешће ученика, сарадњу са модераторима, усвајање нових сазнања и обнављање стеченог знања, као и репродукцију усвојеног путем квиза, уз помоћ ког се код деце подстицао такмичарски и тимски дух.

Ученици су на нов начин могли да завире у свет науке, попут биологије, хемије, физике…, микроскопирањем су откривали занимљив живи свет у капи воде, посматрали бактерије са мобилног телефона, корисне бактерије из јогурта, животињске и биљне препарате, на тренутак бити у контакту са прошлошћу и праживотињама, трчати трку са амебом, бичарем и трепљарем у којој трепљар засигурно побеђује. Упознали су становнике свемира и маховине, великог екстремофила воденог медведа, који подноси веома високе температуре 150С и ниске -272С и може да опстане 120 година без воде. Могли су изоловати и сопствену ДНК, открити чиме су диносауруси прали зубе, научити да правите љигавца, видети вулканску ерупцију у кухињи, а и уверити се да свако од нас може бити мали научник и на тренутак да своје домаћинство претвори у малу лабораторију.

Пројекат је базиран на комбинацији савремених метода учења кроз интеракцију и активно учење, путем експеримената и активног учења, ученицима се на позитиван начин окупира пажња.

Школа за мале генијалце планира да открива и ове као и прошле године од 15. до 18. децембра прегршт научних чуда, на 10. Фестивалу науке у Београду.

Са ученицима су радили модератори: Тијана Лекић, Љиљана Гавриловић и Радмила Бановић.

Ова активност је била и медијски испраћена путем ТВ ЛОТЕЛ+. Ученици нису крили душевљење оним што су радили, видели, сазнали… а модератори су истакли заинтересованост, преданост и озбиљно ангажовање ученика у свим групама.