Обележавање Савиндана, 27.01.2021. године

Подсетимо, празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Представници државе и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и од тада се најсвечаније прославља. Обележавање школске славе Светог Саве ове године протекло је у условима у којима све школе, па и наша школа, није до сада имала, због постојеће епидемиолошке ситуације. Савиндан у нашој школи је обележен без традиционалних приредби у којој су учествовали наши ученици, уз присуство родитеља, наставника и учитеља, као и пријатеља наше школе.

Из разлога што је ово свакако значајан дан за све нас, просветне раднике, у матичној школи, у Лозници, као и у издвојеним одељењима у Зајачи и Пасковцу, Савиндан је обележен уз молитву свештеника, ломљење колача и освештање просторија школе.

У матичној школи, уз свештеника, присутни су били и домаћини славе, Милан и Мира Илић, директорица школе Анета Ракић и представници синдиката, школског одбора и администрације.

Погледајте и кратак видео прилог обележавања Савиндана у матичној школи:

У ИО Зајача уз свештеника, присутни су били помоћник директора Светлана Станојевић и ученици 8/3 као домаћини славе, заједно са својом разредном наставницом. Ученици су ломили славски колач одајући пошту светитељу Сави, утемељивачу српске цркве, државе и школства. Славу су преузели ученици седмог разреда да је до наредне године носе у срцима. Да се, као и ова генерација осмака, труде да марљивим радом и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог светитеља.

У ИО Пасковац уз свештеника, присутни су били помоћник директора Петар Косовац, учитељице и ученици, који су рецитовали песме о Светом Сави. Родитељи ученика су традиционално припремили славу, а ученици су добили и пригодне поклон пакете од наше цркве.


Као подсећање на вредан рад и труд наших ученика и њихових наставника и учитеља, погледајте неке делове програма прославе који су били у периоду од 2014. до 2020. године:

Погледајте и веома садржајне информације о Светом Сави, кликом ОВДЕ.