Прослава славе Зајаче Мале Госпојине кроз интегрисану амбијенталну наставу и културно-уметнички програм у сарадњи са Црквом и МЗ Зајача

Слава месне заједнице Зајача у општини Лозница  обележена је онако како се само пожелети може. Поштујући све здравствене мере, наша школа је одлучилада да свој допринос овом великом догађају за мештане, тако да смо осмислили активности кроз интегрисану амбијенталну наставу у школи, а мањи број деце је учествовао у културно-уметничком програму који је обележен после часова у порти цркве Светог великомученика Георгија.

Интегрисану амбијенталну наставу организовали су вероучитељи Бранко Поповић и Тијана Васић, наставница енглеског Сања Симић де Граф, учитељице Миланка Васиљевић и Светлана Ђурић и наставница математике Мирјана Милићевић. Културно-уметнички програм у порти цркве осмислила је учитељица Миланка Васиљевић а мини квиз посвећен Богородици Сања Симић де Граф. За техничку подршку и фотографију био је задужен колега Мирослав Секулић, а директорица Анета Ракић била нам је огромна подршка у реализацији и праћењу свих активности.

Сама интегрисана настава одржана је на занимљив начин. Вероучитељи су одржали предавање везано за Рождество Пресвете Богородице-Малу Госпојину. Наставница енглеског је осмислила интерактивну укрштеницу користећи образовни веб-алат за израду укрштеница коју можете радити онлајн на следећем линку:

https://www.classtools.net/crossword/202009-BKAchT

а можете је и одштампати и радити у папирној форми. Ово јако практично јер се може користити и у настави на даљину и у редовној настави, а укрштеницу могу радити сви који то желе и на тај начин учити корисне ствари из Веронауке. На Енглеском језику радили смо анализу текста на енглеском језику који је везан за Малу Госпојину тако што су ученици имали задатак да објасне значење неких термина, да подвуку именице и да кажу множину тих именица, да подвуку неправилне глаголе и да напишу њихове инфинитиве, да изаберу тачан одговор из теста вишеструког избора. Учетељице су на српском језику обрађивале врсте речи кроз песме о Богородици, а наставница математике осмислила је текстуалне задатке везане за Богородицу са основним рачунским операцијама – на пример да израчунају колико је година имала Богородица код неких кључних догађаја где су ученици повезивали догађаје пре нове ере и нове ере, а мали трик био је у томе да се не рачуна нулта година.

Уследио је културно-уметнички програм у ком су учествовали неки ученици ОШ ,,Вук Караџић“, ИО Зајача. По завршеним часовима, ученици учесници у приредби отишли су са својим наставницима у порту цркве у којој се одржавао културно-уметнички програм. Деца обучена у народне ношње-нашминкана лепотом дечје душе, из свег срца, дирљиво, певали су песме посвећене Богородици и нашем свестрадалном Косову за које сви усрдно молимо нашу Богомајку.

После културно-уметничког програма уследио је мини-квиз са одговорима вишеструког избора и асоцијацијом. Деца су показала знање којег се ми старији можемо постидети-толико љубави према Веронауци, толико радости да свако од њих каже тачан одговор, толико љубави! Слава Господу за овај диван дан који нам је подарио и Пресветој Богородици која нас је позвала и призвала Господу и показала којим путем ићи-ко је ученик, ко је Учитељ и шта је Наука, која нам је показала како треба мотивисати децу да уче на радост својих наставника и да буду васпитана на радост својих родитеља, која нас је научила да нема ништа лепше од васпитаног детета које поштује своје ауторитете, и да школа није само школа, већ једна од учионица цркве и да је свака наука од Господа без кога ништа у животу не можемо чинити! Овај диван догађај спојио је школу, цркву, руководиоце месне заједнице и мирјане-баш онако као што то треба да буде увек, да се саберемо и да дамо славу Господу молитвама Прсвете, Пречисте и Преблагословене Богородице, и тек онда ћемо осетити Царство Небеско да је ту, у нама, како нам је сам Господ и говорио. Господу Богу слава и хвала за све!

Погледајте фотографије са ове прославе:

Погледајте и видео: