Пројектна настава: “ВАСКРШЊЕ ЧАРОЛИЈЕ”

У тематској недељи учитељи наше школе одржали су Пројектну наставу са ученицима

 од 1. – 4. разреда, НА ДАЉИНУ

  • Пројектна настава: “ВАСКРШЊЕ ЧАРОЛИЈЕ”

*Тема пројектне наставе била је “ВАСКРС”

  • Циљ пројекта:

Усвајање знања о празницима, обележјима празника, значају празника за породицу, обичаја о Васкрсу и прихватању различитости и развијање толернације.

  • Развојни циљ:

Стицање знања и оспособљавање ученика да знања примене у животу, решавање актуелних проблема из животног окружења, самостално коришћење различитих извора ради стицања нових знања, подстицање за истраживањем, истраживачко учење, развој интересовања за уметност, културу и демократију, развој комуникационих вештина.

Родитељи су били активни сарадници и подржали су све етапе пројекта, а ученици су били вредни, креативни, активни и маштовити, тако да смо сви уживали у заједничком дружењу НА ДАЉИНУ.

Како сваки празник има своје обележје, тако су ученици на традиционалан начин шарали јаја, воском и шараљицом, кували у луковини, стављали детелину у чарпу, лепили налепнице за јаја и осликавали разним техникама.

Истраживачки задатак је био да прикупе песме, приче о Васкрсу и васкршњим обичајима.

Ученици су цртали корпу са Васкршњим јајима. У оквиру ове ликовне активности повезали смо садржаје ликовне културе са садржајима из математике: линије и облици, као и садржаји Света око нас, Природе и друштва о значају празника и њиховим обележјима.

О ОБИЧАЈУ ШАРАЊА ЈАЈА ЗА ВАСКРС

Код Хришћана је обичај да се за Васкрс спремају обојена и шарена јаја, на којима се цртају хришћанска обележја, и исписује поздрав: „Христос васкрсе“. По предању, овај обичај потиче из времена Христовог Васкрсења. Наиме, Mapиja Магдалена дошла је, после Христовог Вазнесења, у Рим ради проповедања Јеванђеља. И када је изашла пред цара Тиберија, поздравила га је речима: „Христос васкрсе“ и пружила му на дар офарбано јаје, а по угледу на њу, хришћани су продужили праксу бојења и шарања јаја.

Васкршњим јајетом жели се представити очигледност Васкрсења и како из мртвила постаје живот. Јер, јаје је само по себи мртва ствар, али под утицајем топлоте, кад се стави под кокош, развије се у њему живот и излеже се живо пиле, које својом снагом развали свој гроб – љуску, и изађе на свет – као што је и Исус Христос оживио и из гроба устао. Црвена боја је боја радости, због тог радосног догађаја, и символизује Божанску природу Христову и невино проливену крв Христову на Голготи у Велики петак.

Обичај је да се васкршња јаја шарају на Велики Петак.

УЧИТЕЉИ КОЈИ СУ РЕАЛИЗОВАЛИ ПРОЈЕКАТ:

  • 1. РАЗРЕД: Оливера Милановић 1/1, Мирослава Видовић – Митровић 1/2, Радмила Лукић 1/3
  • 2. РАЗРЕД: Гордана Симић 2/1 и Мирјана Ћосић 2/2
  • 4. РАЗРЕД: Зорица Јањић 4/1

ИО ГОРЊА БОРИНА: Владан Андрић 3.разред

ИО ПАСКОВАЦ : Милица Стефановић 2. и 4. разред и Снежана Цветиновић 1. и 3. разред

Захваљујемо се нашој деци и њиховим родитељима, пре свега на дивној сарадњи на ДАЉИНУ и фотографијама које су поделили са нама. 

Свима им желимо да буду здрави, срећни и весели!

Погледајте радове ученика:

1-1:

1-2:

1-3:

2-1:

2-2:

4-1:

ИО Горња Борина:

ИО Пасковац: