Пројекат Драматизација градива

У циљу лакшег, занимљивијег и успешнијег овладавања градива из свих предмета, наставница Сања Симић де Граф покренула је идеју да се уради драматизација наставних јединица свих предмета где је то могуће.

Драматизација је у виду скеча који траје до 10 минута и помоћу којег ће ученик бити у стању да зна оно што је исходом предвиђено за дату наставну јединицу. Наставници ће у складу са потребама дате наставне јединице написати кратак скеч, а ученици ће бити глумци у том скечу. Нарочито се препоручује давање улога глумаца деци којој је потребна подршка или помоћ или деци која имају недоумице код дате наставне јединице.

Пројекат смо започели математиком и то скечом ,,Правоугли и тупоугловци“ који је написала Сања Симић де Граф. Скеч је саставни део припреме ,, Питагорина теорема“ чији су реализатори наставница математике Јелена Трипковић и наставница енглеског Сања Симић де Граф, а ова припрема се нашла у Зборнику примера добре праксе ,,Дигитални час“ http://zbornikradova.mtt.gov.rs/rangLista/1

Реализатор овог часа је наставница математике Јелена Трипковић са ученицима одељења VII1, док су асистенти наставница енглеског Сања Симић де Граф (аутор скеча) и наставница ликовног Катарина Павлица задужена за костимографију глумаца која је кроз пројектну наставу са ученицима V2 осмислила костимографију.

Погледајте фотографије и видео снимак.

Текст скеча: Правоугли и Тупоугловци

 • Ћао. Моје име је прав угао. Моја имовина се процењује на вредност од 90 степени. Желим да оснујем ортачко друштво које ће се звати правоугли троугао.
 • Тупи углови: Ево оног Правог Угла. Шта је он утриповао, да је нешто битан? …. Ћао, Правоугли.
 • Прав Угао: Ћао тупoугловци!
 • Тупи углови: Шта, сад си ти нешто као кул јер се Хипотенуза залепила за тебе као да не постоје остали углови.
 • Прав угао: Свидело се то вама или не, Хипотенуза без мене не може- она увек стоји наспрам мене.
 • Тупи углови: Много си се ти уобразио. Чак си забранио твојим сестрама катетама да се друже са нама.
 • Прави угао: Прави сте тупoугловци! Катете никад не иду уз тупоугловце, та сарадња је унапред осуђена на пропаст. Не смарајте више! Пустите ме, у великој сам журби.
 • Тупи углови: Вау, где си то кренуо?
 • Прав Угао: Желим да оснујем ортачко друштво правоугли троугао.
 • Тупи углови: Мислим да је крајње време да се измиримо. Ево, ми пристајемо да будемо твоји ортаци!
 • Прав угао: Ви, тупоугловци! Па зар нисте ништа научили о троугловима. Збир унутрашњих углова троугла је 180 степени, а ако ја вредим 90, како ми може тупоугловац бити ортак? Дакле, за правоугли троугао је потребно имати мене и немати вас тупоугловци. Како ја вредим 90 за правоугли троугао бирам два друга која заједно вреде као и ја! Моје сестре катете искључиво се друже са оштрим угловима који увек стоје наспрам њих.
 • Тупoугловци: Изгеда да морамо Хипотенузу и катете избацити из наших глава. У троуглу нам је просто таква судбина- ем не можемо у правоугли троугао, ем у другим троугловима можемо бити сами јер у сваком троуглу има бар два оштра угла.

Сања Симић де Граф, проф. енглеског језика