Његова светост патријарх Павле

Дана 19.11.2019. тачно на десетогодишњицу сахране омиљеног нам патријарха Господина Павла, који се упокојио у Господу 15.11.2009. вероучитељица Тијана Васић и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф одржале су предавање ученицима седмог и осмог разреда посвећено блаженопочившем Патријарху. Часу присуствују директорка школе Анета Ракић, педагог Јелица Павловић, наставница историје Милосава Савић и помоћни радник Славко Тешмановић.

Вероучитељица Тијана Васић говорила је о житију патријарха Павла које су ученици пратили гледајући презентацију са фотографијама из живота патријарха од ране младости до патријаршког трона. Невероватан живот овог човека кога су људи држали за светца још у животу, вероучитељица је дочаравала неким мање познатим детаљима који су обогатили ово предавање.

Наставница енглеског језика Сања Симић де Граф додала је неке важне податке до којих је дошла у разговору са протођаконом Радомиром Ракићем, главним и одговорним уредником Инфо службе Патријаршије и професором у пензији Православног Богословског факултета из Београда, а то је да да је патријарх Павле био изузетан литургичар и да су његови радови о историји богослужења познати не само у нашој цркви већ и шире. Такође, залагањем патријарха Павла, добили смо нови превод Новог завета, такозвани синодски. Отац Радомир Ракић је нагласио– да је 44. поглавар СПЦ био велики научник, библиста, преводилац, догматски и етички писац са великим стваралачким опусом, а радио је и на црквеном песништву. Овом приликом захваљујемо се оцу Радомиру Ракићу што смо сазнали још доста тога о Патријарху Павлу.

На крају смо извршили евалуацију питањима из житија Патријарха Павла са отварањем поља иза којих је био манастир Раковица, место на којем је на данашњи дан сахрањен Патријарх и где постоје сведочанства да се преко двадесет чудесних исцељења десило на овом месту.

Владика Лаврентије је једном приликом рекао: „Да нас он није заклањао својим молитвама пред живим Небесима… Бог зна шта би од нас било.“ Он је „као громобран молитвено заклањао своју паству и свој народ од црних и оловних претећих облака, и свих паклених сила наднетих над нашу отаџбину, против деце Светог Саве.“

„У најгорим временима, добили смо најбољег патријарха, каквог Срби неће имати задуго“, рекао је његов дугогодишњи познаник академик Владета Јеротић.

А Матија Бећковић можда на најбољи начин описује какав је био Патријарх Павле:

“Нико није тише говорио а да се даље чуо; нико с мање речи није рекао више, нико није лакше ходио земљом а да је остављао дубље трагове; нико није био мањег раста а да се видео с веће даљине! Отуда, ни више људи ни веће тишине него на његовом погребу!”

Учитељица Жељка Дејановић, заједно са својим ученицима четвртог разреда је урадила пано о Патријарху Павлу који је постављен у холу школе:

0-02-05-4a5cd4d8e118572a17b8c91469e718439eb7318615b07ac3d310c6bcf80c0bea_a506c5a7