Скочи на садржај

Обележавање Светског дана здраве хране кроз сарадњу више школа и институција

Значајан датум у школском календару је Светски дан здраве хране, који се традиционално обележава 16.октобра а како би се ова тема на најбољи начин приближила и ученицима и родитељима, акивности које су реализоване у у ОШ ,,Петар Враголић” у Љубавији су пример добре праксе повезивања школа сарадница и то Средње школе из Љубовије и ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице, као и Удружења жена ,,Вила” из Љубовије и Дома здравља из Љубовије. На позив директора ОШ ,,Петар Враголић“ из Љубовије упућеног нашој наставници и педагошкој саветници Сањи Симић де Граф да координира пројектом и да заједно са професорком угоститељства Дејаном Лазаревић и ученицима учествује у заједничком обележавању, наша делегација ученика седмог разреда и поменутих наставница кренула је за Љубовију у раним јутарњим сатима.Једну важну тему презентовали смо деци са свих аспеката друштвеног живота указујући на њен значај.

Тематски дан смо отворили кратким али садржајним предавањем стоматолога Драгане Павловић Тришић и више патронажне сестре Дома здравља у Љубовији Снежане Спасојевић. Након тога уследио је низ веома садржајних активности:

– РАДИОНИЦА УЧЕНИКА КУВАРА:Ученици треће године кувара Средње школе из Љубовије, заједно су са професором куварства Слободаном Гачићем припремили пројарице, питу са јабукама, штрудлу са џемом, башту салату, воћну салату и декорисали један сто са бундевама, семенкама бундева, сунцокретом и кукурузом.

– САРАДНИЧКЕ АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА И РОДИТЕЉА : Професорке биологије Биљана Јањић и француског језика Весна Пешић у сарадњи са ученицима петог и шестог разреда и њиховим родитељима под слоганом ,,Треба јести да би живео а не живети да би јео” осмислиле су здраве рецепте и у холу школе презентовале здраве продукте који су касније и дегустирани.

– РАДИОНИЦА ДЕКОРИСАЊА ВОЋА И ПОВРЋА И ИЗРАДЕ ВОЋА И ПОВРЋА ОД МАРЦИПАНА: Ученици ОШ ,,Вук Караџић” из ОШ ,,Петар Враголић” из Љубовије заједно са професорком угоститељства Дејаном Лазаревић и професорком енглеског језика и педагошком саветницом Сањом Симић де Граф из Лознице декорисали су и аранжирали воће и поврће. Ученици нижих разреда израђивали су воће од марципана.

– ПРЕДАВАЊЕ И РАДИОНИЦА ЈЕСТИВИХ НАЛЕПНИЦА ИМЕДЕЊАКА О ХРАНИ У ЈАПАНУ: Професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф и ученици ОШ ,,Вук Караџић” из Лознцице донели су паное на тему здраве исхране у Јапану као примеру како се у једном друштву води рачуна о здравој исхрани. Ученици су презентовали јапански вокабулар везан за храну на паноима на јапанском, енглеском и српском језику. Порфесорка угоститељства Дејана Лазаревић урадила је јестиве налепнице са вокабуларом хране у Јапану као и медењаке са јестивим налепницама са називима јапанске хране на јапанском и енглеском језику.

-УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ,,ВИЛА”- Здраве и аутентичне српске рецепте презентовало је Удружење жена ,,Вила” из Љубовије као подсетник како смо се некада здраво хранили и колико је битно очувати традицију и културу и у овом сегмент здраве исхране .

– ЗАНИМЉИВ ЧАС О ,,ЗДРАВОЈ СУПИ”-Ученица ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице Валерија Кудриавтсев одржала је занимљив час својим вршњацима о једној руској причи о здравој супи. Валерија еј Рускиња, која је живела у Израелу, тако да су ученици разменили утиске и искуства а онда су се подсетили кључних ствари о здравој исхрани кроз вокабулар енглеског и италијанској језика презентован на паноима који су донели ученици лозничке школе.

– ПРЕЗЕНТАЦИЈА И ДЕГУСТАЦИЈА ПРОДУКАТА РАДИОНИЦЕ: Продукти радионице изложени су у холу школе где су учесници и гости имали прилику да их дегустирају

– ПРОЈЕКТНИ ЗАДАЦИ ПЕДАГОШКЕ САВЕТНИЦЕ САЊЕ СИМИЋ ДЕ ГРАФ ДАТИ УЧЕНИЦИМА ДА СЕ РЕАЛИЗУЈУ У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ:

l ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА И ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА НИЖИХ РАЗРЕДА- Ученици виших разреда имају задатак да осмисле текстуалне задатке из математике у којима се помиње здрава храна са основним рачунским операцијама као вид подршке ученицима нижих разреда

l ГАСТРОНОМКИ АТЛАС- Израда атласа различитих држава и њихових специјалитета

l ЕНИГМАТИКА- Укрштенице, осмосмерке, асоцијације, спајалице на тему здраве хране из различитих области и језика

l ГРАМАТИКА СРПСКОГ И МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА КРОЗ ЗДРАВУ ХРАНУ- Синтакса, семантика, времена, поређење придева…

l СТРИП О  ЗДРАВОЈ ИСХРАНИ

l ЛИКОВНИ И ИТЕРАРНИ РАДОВИ О ЗДРАВОЈ ХРАНИ

l ПОРУКЕ И ИДЕЈНА РЕШЕЊА КАКО ХРАНИТИ СЕ ЗДРАВО

l КАРИКАТУРА НА ТЕМУ ЗДРАВЕ ХРАНЕ

l ПРИКУПЉАЊЕ ПЕСАМА НА РАЗНИМ ЈЕЗИЦИМА СА ВОКАБУЛАРОМ ЗДРАВЕ ХРАНЕ

l ИСПИСИВАЊЕ ЗДРАВЕ ХРАНЕ НА РАЗНИМ ЈЕЗИЦИМА ПРЕКО ХЕМИЈСКИХ СИМБОЛА

У повратку смо посетили манастир Светог Николаја Жичког на Соко граду.

Координаторка пројекта Сања Симић де Граф, професорка енглеског језика и педагошка саветница