Скочи на садржај

Дан сећања и заједништва и Дан победе над фашизмом обележени у ОШ „Петар Враголић“ ИО Доња Оровица у сарадњи са Вуковим школама из Лознице и Љубовије

Данас, 9.5.2024. године када се обележава Дан победе над фашизмом а уједно у основним школама по препоруци Министарства просвете реализује се Недеља сећања и заједништва у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, као и масовног убиства у Дубиони и Малом Орашју, четири основне школе реализовале су тематски дан кроз разноврсне активности које промовишу неговање културе сећања, заједништва, толеранције, хуманости, и емпатије.

На позив директора ОШ ,,Петар Враголић“ из Љубовије г.Василија Ђукановића одазвале су се Вукове школе из Лознице и СШ „Вук Караџић“ из Љубовије коју је представљала директорка Нада Беатовић и реализовале овај тематски дан у ИО Доња Оровица. Делегацију из Лознице чинили су представници ОШ „Вук Караџић“ из Лознице директор Владан Андрић и професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф, затим представници ОШ „Вукова спомен школа“ из Тршића директор Александар Поповић и професорка српског језика Катарина Алексић, и вероучитељ Јован Секулић који је некада радио у овој школи као вероучитељ а тренутно ради у лозничким ОШ „Анта Богићевић“ и ОШ „Доситеј Обрадовић“.

Тематски дан реализован кроз следеће активности:

  • Поводом дана победе над фашизмом положено је цвеће на споменик који је подигнут 2022. у сарадњи ОШ „Петар Враголић“ и Оровичке парохије за невино пострадале у оба светска рата и упаљене су свеће за покој душама невино пострадалих.
  • Педагошка саветница Сања Симић де Граф одржала је предавање ученицама овог ИО у присуству директора и наставника о томе колико треба да будемо поносни на наше претке и колику захвалност им дугујемо за слободу у којој данас уживамо, као и о значају међусобног уважавања и толеранције. Затим је уследио један едукативан квиз посвећен празницима и данима у седмици под називом „Диван си, Господе, у свим светима својим“ где је педагошка саветица указала на значај наше традиције, културе и религије и да је сваки дан прилика да учинимо неко добро дело.
  • Као вид подршке ученицима у припреми завршног испита, кроз један заједнички пројекат Вукових школа из Лознице, Тршића и Липнице, наставнице српског језика Катарина Алексић и Катарина Антонић и Тим за пројекте у настави лозничке Вукове школе са педагошком саветницом Сањом Симић де Граф осмилили су квиз и књижевност кроз енигматику. Такође смо поделили наше заједничке пројекте и примере добре праксе и упутили позив на даљу сарадњу у разноврсним пројектима у којима ће главну реч имати ученици.
  • Са парохијским свештеником Миланом Спасојевићем и вероучитељем Јованом Секулићем посетили смо цркву брвнару из прве половине 19.века. Слична таква црква постоји на планини Бобији, у непосредној близини где смо били (црква је настала у вртлогу Другог светског рата и остала је скривена на мапи). О. Милан је уручио директорима изузетан поклон за школе-икону Белог анђела.

Овај тематски дан, пун лепих поука, љубави, заједништва и дуга нашим прецима и сећања на све невино пострадале, остаје у нашем сећању као мотив да у нашим школама промовишемо најпре све људске вредности које чине једног доброг и племенитог човека, да наша деца, првенствено израсту у добре и поштене људе, стичући знања кроз заједништво и негујући најплеменитије особине бриге о другима, толеранције и разумевања за потребе сваког људског бића.

Веб-страница ОШ ,,Петар Враголић“ https://www.petarvragolic.edu.rs/obelezavanje-nedelje-secanja-i-zajednistva-i-dana-pobede-nad-fasizmom/

Лозничке новости https://loznickenovosti.com/2024/05/10/obelezeni-dan-secanja-i-dan-pobede-vu/?fbclid

Сања Симић де Граф, проф. енглеског језика и књижевности и педагошки саветник.