Скочи на садржај

Међународни Дан планете Земље обележен кроз интегративан тематски дан сарадничке наставе основних и средњих школа

Дана 22.4.2024. на Међународни дан планете Земље ИО Зајача имала част да на једном месту окупи сараднике у пројектима и да заједнички обележе Дан планете Земље у којем су учествовале Средња Економска школа, ОШ ,, Петар Враголић“ из Љубовије, ОШ ,,Вукова спомен школа“ из Тршића, Средња школа ,,Свети Сава“, ОШ ,,Вук Караџић“ Липница. Радионице које су реализоване су разноврсне и интегративниог карактера, где су ученици имали прилику да кроз повезивање различитих школских предмет и примера из свакодневног живота стекну трајна знања. Реализатори овог великог пројекта су професорке Средње економске школе Гордана Васиљевић својим учеником Драганом Грбићем и угоститељства Дејана Лазаревић са својим ученицама првакињама Србије у посластичарству Јасна Исаковић и куварству Јована Јовичић и професори ОШ ,,Вук Караџић” Лозница ИО Зајача и то енглеског језика Сања Симић де Граф заједно са Тимом осмака за пројекте у настави иѕ матичне школе и Петар Косовац, разредне наставе Миланка Васиљевић, Светана Ђурић и Александра Стефановић, српског језика Љубиша Радовановић и Слађана Осатовић, биологије Слађана Живановић, географије Зорица Павловић и помоћна радница Милена Максић и свештеник о.Милан Андрић уз несебичну подршку директора који су активно и учествовали и подржали ову радионицу директор ОШ ,,Вук Караџић” из Лознице Владан Андрић, директор ОШ ,,Вукова спомен школа” из Тршића Александар Поповић, директор ОШ ,,Петар Враголић” из Љубовије Василије Ђукановић, директорка СШ ,,Свети Сава” Јелена Мирковић, директор ОШ ,,Вук Караџић” из Липнице Александар Гајић и директор Средње економске школе Милан Недељковића. У знак захвалности сарадницима су додељене ,,слатке златне медаље” које је осмислила координаторка пројекта професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф а посне медељаке са мотивом златних медаља израдила професорка угоститељства Дејана Лазаревић.

Интегративне радионице реалилизоване су у просторијама школе ИО Зајача и дворишту као и у храму Светог Георгија, у парохијском дому и црквеном дворишту у Зајачи.

Припремни део започет је укусним продуктима попут хумуса, савијаче од поврћа, хлеба од више врста житарицапосних пита, посних медењака израде медаља за Олимпијске игре у циљу промовисања олимпијских вредности, посне торте промоције олимплијских вредности поштовања, пријатељства и изузетности као и посне торте међукултурног повезивања чија је јестива налепница продукт ученичког пројекта ,,Пролеће у Јапану”. Реализаторке су професорке Дејана Лазаревић, Сања Симић де Граф и Миланка Васиљевић, а продкти су послужили за интегративну радионицу здраве хране.

Интегративна радионица од рециклираних новина, коју је осмислила професорка биологије Гордана Васиљевић и њен ученик Драган Грбић и реализовала у сарадњи са професором ликовне културе Анђелком Тешмановићем имала је за циљ да се кроз рециклажу осмисле активности међупредметног повезивања. У сусрет Олимпијским играма, прављени су и олимпијски кругови од новина и промовисане олимпијске вредости.Такође су рализовани тестови и квизови различитих предмета кроз интегративну наставу чија су коначна решења еколошке поруке.

Радионицу израде посних пита реализовала је професорка угоститељства  Дејана са ученицама републичким првакињама у посластичарству Јасном Исаковић и куварству Јованом Јовичић у парохијском дому цркве у Зајачи. 

Интегративна радионица еко-башта, коју су реализовале учитељице Миланка Васиљевић и Светлана Ђурић у којиј су активно учествовали и директори Василије Ђукановић, Александар Поповић и Владан Андрић и педагошка саветница Сања Симић де Граф. Еко башта је направљена на свежој покошеној трави која је искоришћена као природни ресурс. Преко траве стављена је слама у којој су направљена гнезда напуњена земљом. У земљу је посађен купус, салата, паштрњак и краставчићи.

Радионица фарбања јаја на природни начин где су боје добијане од траве, куркуме, хибискуса и црвеног купуса https://www.youtube.com/watch?v=Wwp-pG08uxg Bojenje jaja na prirodan način


Радионичарска настава вертикалног повезивања кроз све разреде на енглеском језика у ИО Зајача кроз сарадњу са ученицима матичне школе и презентовање њихових интегративних паноа коју је реализовала професорка енлеског језика Сања Симић де Граф са ученицима свих разреда чији су продукти постављени у холу школе.

Координатор пројекта Сања Симић де Граф, професорка енглеског језика и педагошка саветница