Успех наше бивше ученице Марте Аврамовић

Наша бивша ученица, Марта Аврамовић, сада 19-годишњакиња, чији лик иначе краси заглавље нашег сајта, осим што је током прошле школске године, проглашена за ученика генерације у средњој школи, коју је похађала, а затим уписала и Електротехнички факултет у Београду, свој успех у досадашњем раду, крунисала је уређај “штап за слепе”, који помаже слабовидима и онима који не виде.

Помагало за који је добила награду, презентовала је на конкурсу „Стазама Николе Тесле“. Конкурс је објавио Савез инжењера и техничара Србије у оквиру обележавања 150 година свог постојања. Инспирацију је пронашла у жељи да помогне онима којима је помоћ неопходна.

Кад прими податак о препреци уређај особу са инвалидитетом обавештава звучним сигналом да се у близини налази препрека. Овај штап би могао да замени и штап и псе водиче кад би се усавршио и побољшао.

“Добила сам око четири или пет награда и признања за овај изум, а коме год да сам га представила сви су били одушевљени не само што сам се тога досетила, већ и због економске исплативости приликом израде. Да би се израдио уређај потребно је око 15 евра, односно око 1800 динара а ако се узимају компоненте на велико онда би и мање коштао” – изјавила је Марта.

Марта је несебично сложна да се њен пројекат надогради и усаврши, тако да што пре добије примену код оних којима је претребан у свакодневним активностима.

Чланке о успеху наше бивше ученице, можете погледати на линковима кликом ОВДЕ и ОВДЕ.