Интегративна настава кроз тематски дан посвећен Дану жена

Међународни Дан жена, 8. март, обележен је у одељењу 8/1 кроз разноврсне активности на часовима. Наставнице и наставници су креативно и иновативно осмислили тематски дан како би обележили овај празник и истакли његов значај, али и значај жена у разним областима. Ученици су се такође упознали и са различитим техникама које подстичу критичко мишљење и реашавање проблема.

У уводном делу тематског дана час физике био је посвећен најзначајнијим женама у науци. Наставница Снежана Пантић је осмислила презентацију и заједно са наставницима Владаном Митровићем и Мирославом Секулићем је представила. Ученици су се упознали са најбитнијим женама у области природних наука и технике, као и тешкоћама које су имале многе од њих на путу да дају свој већи допринос науци. Након тога, ученици Никола Николић, Александра Степанић и Јелена Кујунџић, у сарадњи са наставницом биологије Миланком Стефановић, презентовали су своја сазнања о различитостима жена у односу на мушкарце, као и многе занимљивости у вези са том темом.

У средишњем делу тематског дана, час информатике са наставницима Петром Косовцем и Мирославом Секулићем био је посвећен упознавању са Microbit уређајем помоћу кога су ученици исписивали честитке за 8. март. Наставница математике Јелена Трипковић водила је са ученицима занимљиву дебату о учешћу и доприносу Милеве Марић Ајнштајн у раду Алберта Ајнштајна. Часови ликовне културе и хемије садржајно су били повезани. Наставница Катарина Павлица заједно је са ученицима осмислила дизајн и израдила налепнице са логом наше школе. Наставница Бојана Ковач је осмислила како да ученици направе парфеме, у чему јој је помогла колегиница Кристина Рондовић. Ученици су са уљном базом мешали етарска уља и израдили ручно прављене парфеме.

У завршном делу тематског дана, на ЧОС – у, ученици су заједно са одељењским старешином Сањом Радонић и наставником Мирославом Секулићем, помоћу мапе ума, истакли најзначајније жене из различитих области: културе, историје, уметности, савременог живота, а затим дискутовали о стереотипима у вези са женама и начинима њиховог искорењивања. Своје утиске о тематском дану, ученици су сумирали кроз евалуацију, оцењујући га као веома успешан, занимљив и креативан.

Наравно, ученици нису заборавили на традицију да своје наставнице обрадују знаком пажње, цвећем и слаткишима, али сада спознавши и то да значај 8. марта није само даривање, већ и слављење жена које су неизмерно допринеле овом свету! 🙂

Погледајте слике:

Материјале са овог тематског дана можете погледати ОВДЕ.