Пројектна настава: “Имам право да се храним здраво”

Светски Дан здраве хране обележава се 16. октобра широм света. Обележен је и у нашој школи различитим активностима: изложбе, предавања, ликовни радови, пројектна настава, радионице,… Преносимо део атмосфере.

Први разред – Циљ ове активности је био да ученици схвате суштину здраве исхране и то примене код куће, у школи и сваком другом месту. Ученици су од пластелина правили воће и поврће из њихове околине тј. оно које највише конзумирају. Приликом обликовња воће и поврћа од пластелина са ученицима се разговарало о принципима здраве исхране, поремећајима изазваним неправилном исхраном као и знање о болестима које се преносе храном. Реализатори ове активности су ученици првог разреда са својим учитељицама Оливером Милановић, Мирославом Видовић-Митровић и Радмилом Лукић.

Други разред су у оквиру своје теме Пројектне наставе бавио здравом исхраном која је резултирала занимљивим аранжманима од воћа и поврћа које су ученици правили заједно са својим учитељицама Горданом Симић и Мирјаном Ћосић. Циљ ове активности био је проширивање знања о значају воћа за нашу исхрану кроз прављење здраве ужине – воћне салате. Ученици су од куће донели разноврсно воће (јабуке, крушке, мандарине, грожђе, киви …).

Усвојили су знање да је воће пуно витамина и да је неопходно за раст и развој деце. У прављењу воћних аранжмана помагали су им и другари из четвртог разреда. Прилику да и дегустирају воћну салату имали су секретар, благајник и педагог школе.

У оквиру своје теме ученици 2/1 и 2/2 су имали и занимљив квиз који је за њих припремила наставница енглеског језика Сања де Граф у сарадњи са учитељицама.

Квизу су присуствовали: вд директор Анета Ракић, педагог Јелица Павловић и психолог Ђурђина Симић.

Подстицање ученика на здраву исхрану, развијање свести о последицама неправилне исхране, разврставање намирница на основу здравих и нездравих намирница, ученици су записивањем рецепата здравих оброка на папирним подлогама у облику воћа и поврћа, назван “Возић здравих оброка”, сугерисали како се треба хранити.

Усвајање принципа здраве хране кроз стихове песме „Ако желиш мишиће“ Љубивоја Ршумовић, схватити значај воћа у исхрани и кроз креативан рад (израда маски у облику воћа, сваки ученик имао задатак да изради маску поменуте воћке у датој строфи) подстаћи развој свести о значају воћа у исхрани, припремили и извели су ученици 4/2 са својом учитељицом Жељком Дејановић. Као и прављење паноа и математичких мозгалица.

Ученици 4/1 са својом учитељицом Зорицом Јањић показали су поступак прављења пите са јабукама од домаћих кора и групним радом правили пирамиду исхране.

За ученике четвртог разреда, организовано је предавање о здравој исхрани које је одржала др Славица Тадић о утицају исхране на здравље.

Кликом ОВДЕ можете погледати овај видео прилог уколико имате Фејсбук налог.

Сви продукти настали у оквиру овог пројекта (панои, ликовни радови, возић здравих оброка, математичке мозгалице…) изложени су у холу школе, на одушевљење осталих ученика. Ученици су веома активно учествовали у свим активностима, били су заинтересовани и радо учествовали у дискусијама и извођењу закључака, па је самим тим и успешност реализације јако добра.

Најважније је да су у потпуности схватили шта значи хранити се здраво и да се принципи здраве исхране морају свакодневно примењивати.