Европски дан језика – интегративна настава

Како је 26. септембар Европски дан језика, наставници и ученици ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници решили су да обележе тај дан кроз низ активности у оквиру интегративне и пројектне наставе.

Дана 20.09.2019. започели смо интегративном наставом која је у себи садржала следеће предмете – српски језик, енглески језик, италијански језик, математику и веронауку. Реализатори ове наставе су ученици осмих разреда и наставници Жељка Марковић, Сања Симић де Граф, Мирјана Марковић, Јелена Трипковић и Тијана Васић.

Посебну част нам је приредио ученик-мигрант Азиз који је асистирао у овом пројекту. Данашња тема корелације језика са другим предметима била је Вавилонска кула и Педесетница. Вероучитељица Тијана Васић одржала је предавање на ову тему. Кроз библијску причу Вавилонске куле кренули смо од настанка језика а стигли смо до Педесетнице желећи да дочарамо деци да језик може бити и средство раздвајања али и средство спајања људи. Значај језика описан је кроз ову библијску символику. Анализирали смо Молитву Господњу Оченаш на српском језику кроз језичку анализу-фонетску, морфолошку и синтаксичку. Затим смо укључили математику где се назив Молитве Господње крио иза поља која су била математичка квиз питања, а давањем тачних одговора отворила су се поља.

На енглеском језику смо обрађивали вокабулар кроз повезивање речи са њиховим значењем, а велики допринос нам је дао ученик мигрант Азис који нам је презентовао заставе Европских земаља и њихове називе, а затим иза сваке заставе крило поље како се каже „хвала“ на том европском језику. Играли смо се игре асоцијација и имали смо мини квиз питања.

Овим смо започели пројекат Европски дан језика, а у најави су још многе занимљиве активности које можете пратити на сајту школе. 

Погледајте како је изгледала припрема ученика за тај час:

Израђен материјал, под називом “Европски воз”: