Дан посвећен безбедности у саобраћају у одељењу 5-3

Први део часа је протекао у приказу видео презентације уз заједничке коментаре, анализе, примере и закључке.

[slideshare id=42401708&doc=secanje-prilog1i2-141205120154-conversion-gate01]

Потом су показане проблематичне ситуације или места које су ученици уочили и сликали (паркирање на тротоару, ходање по шинама, прелажење ван пешачког прелаза, дугачки пешачки прелази – преко више саобраћајних трака, велике рупе или отворене шахте уз пут, улице  између кућа без тротоара за пешаке…).

Ученици су након на мапи пута од куће до школе, тога обележавали уз дискусију,  како се безбедно кретати и да ли ученици то поштују.

Код куће, ученици су правили саобраћајне знаке и писали како посматрају саобраћај, на путу од куће до школе.

Ово су неки од текстова које су ученици написали поводом овога:

Нaше учешће у саобраћају је велико, познавање правила је веома важно и баш због тога се о томе много прича у школи, испеване су многе песме, полицајци нам држе часове, а путем телевизије се други учесници у саобрћају упозоравају да обрате пажњу и воде рачун о нама-деци. На путу од куће до школе треба да обратимо пажњу на саобраћајне знакове, да поштујемо правила и идемо безбедним путем.

Неда Дупљанин

Постоје многа места на путу која децу плаше. У многим деловима града нема осветљења. Семафори, саобраћајни знакови и пешачки прелази стављени су само на велике раскрснице. Било је много саобраћајних несрећа у којима су живот изгубили и пешаци и возачи. Велики број деце на путу до школе иду улицама које су неосветљене, без семафора и пешачких прелаза.

Јулија Бибић

Чим изађемо из дворишта морамо да пазимо на саобраћај. Пешачке стазе, које су јако уске и неравне, користе бициклисти и мотоциклистипа морамо бити додатно опрезни. Када смо на путу морамо пазити на аутомобиле, морамо сами да водимо рачуна о свему. Сада кажем и увек ћу говорити „КАДА ВОЗИТЕ, НЕ ПИЈТЕ“.

Мила Остојић

Погледајте слике:

Час у одељењу су реализовали разредни старешина Снежана Панић и школски педагог-психолог Јелица Павловић.