Шк. година 2021/2022.

Европски дан језика

Поводом обележавања Европског дана језика, Сања Симић де Граф, професорка енглеској језика осмислила је пројекат сарадничке наставе између више школа и деце из вртића. Активности које се реализују подразумевају наставу која се првенствено одвија поштујући све епидемијске мере прописане законом, а документоване активности се обједињују у један заједнички пројекат. Тако ће нам цела ова седмица бити у знаку обележавања овог значајног датума кроз сарадничку, интегративну и пројектну наставу, као и све наставне и ваннаставне активности које се уклапају у план и програм рада установе.

У пондељак 20.09. 2021. наставница енглеског Сања Симић де Граф и наставница српског Слађана Осатовић у ИО Зајача имале су интегративан час у седмом разреду. Ученици су имали интерактивну презентацију коју је осмислила Сања Симић де Граф, а која је у себи садржала основне информације везане за европске језике, значај њиховог учења и очувања, занимљивости везане за језике, језичке мапе како се на свимевропским

језицима кажу одређене кључне речи, позајмљенице,  као и занимљив едукативни квиз.

У шестом разреду, ученици су имали час енглеског језика у корелацији са верском наставом, а поводом наступајућег великог празника Мала Госпојина. Наставница Сања Симић де Граф осмислила је интерактивну презентацију кроз коју су ученици вежбали граматику енглеског језика-употребу прошлог простог времена, множину именица, као и вокабулар везан за овај празник, а није изостала ни онлајн укрштеница.

Како је протекао овај занимљив дан обележавања Европског дана језика у ИО Зајача, погледајте на следећим фотографијама.

Угледни час интегративне наставе-верска настава и енглески језик у сусрет Европском дану језика
Поводом обележавања Европског дана језика, у четвртак 23.09.2021. вероучитељ Стефан Богдановић и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф одржали су угледни час. Тема је православни празници на енглеском и српском и упоредна иконографија.

Европски дан језика пригодно је обележен и ове године на часу српског језика и књижевности. Ученици 8. разреда су у петак 24. 9. 2021. кроз интерактивне презентације, укрштенице, питалице, асоцијације, игре корак по корак… које су сами осмислили,  на занимљив начин утврђивали градиво о историји српског књижевног језика. Њихова наставница Жељка Марковић истиче да су осмаци били изузетно активни и креативни, а у одељењу 8/1 било је интересантно то што су у „језичком квизу“ учествовале обе групе ученика – 1. која је била учионици и 2. која је, због епидемиолошке ситуације наставу пратила „на даљину“.

Тим наставника којим је координисала Сања Симић де Граф успешно је реализовао у Лозници заједнички пројекат ученика средњих и основних школа у сусрет Европском дану језика, који се обележава 26. септембра.

Циљ пројекта је био да се докаже да све оно што чини наш духовни и национални идентитет, светосавље, ћирилица и традиција јесу европске вредности, а истовремено да се радујемо сваком човеку и прихватимо све оне вредности других народа које могу да нас оплемене и учине бољим људима, онако како нас је Господ научио да љубимо једни друге.

Вероучитељи Бранко Митрић и Саша Мијатовић су заједно са својим ученицима из Средње техничке и Средње економске школе урадили паное Молитве Господње на разним европским језицима користећи калиграфску технику – Слово љубве, затим Пролог Јовановог јеванђеља упоредо старогрчки и српски и иконописали Свету браћу Ћирила и Методија, заједно са професорком ликовног Антонином Пантелић.

Интегративну наставу енглеског језика и верске наставе кроз угледни час у петом разреду одржали су вероучитељ Стефан Богдановић и професорка енглеског Сања Симић де Граф. Тема су били празници и упоредна иконографија кроз интерактивну презензентацију, где су деца имала прилику да науче како се ти празници кажу и на енглеском језику.

Занимљив вид интегративне наставе више предмета осмислила је Сања Симић де Граф, на тему Соломонових изрека преузетих из Прича Соломонових из Светог писма, које су повезале верску наставу, физичко, српски, енглески и италијански језик. Наиме, направили су интерактивну презентацију са три нивоа знања – основни, да потезима топа деца повезују речи из Соломонове изреке док не добију дату изреку, средњи, то исто, али потезима краљице и напредни потезима скакача. Задаци су за ученике урађени и на папиру и у дигиталној форми.

За млађе узрасте, уместо изрека коришћена су слова од којих су деца састављали имена или топониме, а објашњења су била из Библијске енциклопедије протођакона Радомира Ракића. Професорке српског Жељка Марковић и италијанског Мирјана Марковић урадиле су са ученицима паное на тему изрека.

Тематским даном Слава, повезали су часове верске наставе и енглеског језика кроз празник Рождества Пресвете Богородице, најпре кроз наставу о овом празнику на енглеском језику, обогаћујући вокабулар и утврђујући граматику енглеског језика на часу енглеског језика Сање Симић де Граф са ученицима шестог разреда.

Професорка посластичарства Дејана Лазаревић  и професорка немачког Оливера Чикарић имале су интегративан час на коме су деца правила колаче карактеристичне за одређене европске државе, а истовремено учила основни вокабулар, а потом су продукт наставе – колаче однели на славу МЗ Зајача у цркву Светог Георгија, чији је старешина свештеник Милан Андрић. Тамо су богат културно-уметнички програм организовали ученици ИО Зајача са својом учитељицом Миланком Васиљевић.

Кроз овај заједнички пројекат, интегративну пројектну наставу, посвећену обележавању Европског дана језика, сви заједно су показали поводом Европског дана језика оно најлепше што имамо – свету веру, традицију и то да је наш печат светосавља – печат љубави према свим људима, печат добротољубља и истинољубља и свих оних вредности које треба да поносно промовишемо Европи и свету, али да и прихватамо Европу и свет са свим оним добрим особинама испуњујући заповест Господњу да љубимо једни друге јер су сви људи браћа, саопштила је Сања Симић де Граф за Радио “Слово љубве”.

Обележавање славе Мала Госпојина  протекло је онако како се само пожелети може у храму Светог Георгија у Зајачи, а наша школа је узела активно учешће.

Литургију су служили архимандрити манастира Троноша Николај и Бијелих вода Павле, протојереј ставрофор Драгомир Сандо, свештеник Василије Танацковић и ђакон Иван Негић. Након литургије, уследио је крсни ход односно Литија кроз Зајачу.

Уследило је предавање др Драгомира Санда, професора Радомира Ракића и пуковника ваздухопловства Драгана Крсмановића. Професор Сандо је говорио о Пресветој Богородици као мајци свих мајки, док је пуковникКрсмановић говорио о историји, националном идентитету и очувању вере и традиције српскога народа.

Оно што даје посебан печат јесте учешће две школе ОШ ,,Вук Караџић“ и Средње економске школе из Лознице. Ученици основне школе не само да су учествовали у културно-уметничком програму који је осмислила учитељица Миланка Васиљевић, него су претходно имали и интегративну наставу на тему Рождества Пресвете Богородица и то у корелацији са енглеским језиком, тако што су понављали градиво употребе прошлих времена, множине именица, поређења придева а извор знања био је Охридски пролог владике Николаја Велимировића. Евалуацију је осмислила професорка Сања Симић де Граф кроз интерактивну презентацију и квиз.

Након културно-уметничког програма, уследио је свечани ручак, права трпеза љубави на којој су се окупили црквени великодостојници, уважени гости из општине и представници школе, родитељи и деца. Ученици средње економске школе, смер посластичарство, заједно са професорком Дејаном Лазаревић, направили су укусне колаче као продукт наставе у сарадњи са основном школом а кроз пројекат Европски дан језика-наиме, желећи да докажемо да смо ми део Европе са својим богатим наслеђем, направили смо колаче који су карактеристични за европске државе, пружајући на тај начин руку свим добронамерним људима да заједно негујемо оно што нас чини различитим, да нас то не раздваја него спаја и да у све то утиснемо печат нашег националног идентитета и вере јер као што каже Његова Светост патријарх Порфирије не можемо бити светски а да нисмо своји.

Мештанима Пасковца, Зајаче и Горње Борине узели учешће око организације, донели храну и пиће и служили,  као и месара ,,Мирко“.

Гости славе су били и представници Градског већа,  САТР ,,Златна јабука“, ЈП ,,Наш дом“ и директорка школе Анета Ракић.

Захваљујемо се нашем домаћину свештенику Милану Андрићу, старешини храма Светог Георгија, нашем дивном домаћину који нас је у Христу сабрао на овај велики празник. 

Пројектни задаци на часовима енглеског језика веома успешно реализовани
Ученици шестог, седмог и осмог разреда дали су свој допринос Европском дану језика на часовима енглеског језика и то кроз пројектну наставу. Њихов задатак био је приказивање обрађеног вокабулара и граматике кроз енигматику и пројекте који подстичу активно учење и занимљиве приступе настави. Циљ је да кроз вршњачко учење што више науче делегирајући задатке на такав начин да свако ради оно што најбоље зна, а да сви заједно усвоје што више знања

Ученици 2-2 заједно са својом учитељицом Жељком Дејановић имали су час српског језика у корелацији са математиком-писали су своје име и презима са редним бројевима слова азбуке.

Обележавање Европског дана језика у одељењу 2-1 учитељице Зорице Јањић

Ученици IV2 заједно са својом учитељицом Мирјаном Ћосић обележили су Европски дан језика кроз пројектну наставу и интерактивне квизове

Европски Дан енглеског језика одељења 3-3 код учитељице Радмиле Лукић

Eвропски дан језика у одељењу наставнице енглеског језика Светлане Самуровић

Панои за Дан језика

Изреке

I proverbi italiani

Chi trova un amico trova un tesoro.  Ko nađe prijatelja, našao je blago.

Chi non ha testa ha gambe. Ko nema glavu, ima noge.(Ko nema u glavi ima u nogama)

Al bisogno si conosce l’amico. Prijatelj se u nevolji poznaje.

Chi la fa la aspetti. Ko drugome jamu kopa sam u nju upada.

Chi dorme non piglia pesci. Ko spava neće uhvatiti ribe ( Ko rano rani dve sreće grabi)

A cavallo donato non si guarda in bocca.Dobijenom konju se u zube ne gleda.(Poklonu se u zube ne gleda.

E’ meglio un uovo oggi che una gallina domani. Bolje jaje danas nego kokoška sutra.(Bolje vrabac u ruci nego golub na grani)

Quando il gatto non c’e’ i topi ballano. Kad mačke nema miševi plešu/kolo vode.

Il lupo perde il pelo ma non il vizio.  Vuk dlaku menja, ali ćud nikako.

L’erba del vicino è sempre più verde. …Komšijina trava je uvek zelenija.

Ride bene chi ride ultimo.     Ko se zadnji smeje najslađe se smeje.

Fra i due litiganti il terzo gode. Dok se dvojica svađaju, treći uživa.

Non è tutto oro quello che luccica. Nije zlato sve što sija.