Скочи на садржај

Завештање Стефана Немање о језику и језик друштвених мрежа – Пројекат Европски дан језика

У уторак, 29. септембра 2020. године, на часу православног катихизиса у одељењу 7-2 одржана је презентација поводом Европског дана језика.  Тема којом смо се бавили била је „Завештање Стефана Немање о језику и језик друштвених мрежа“. Упоређујући текст из дела Мила Медића „Завештање Стефана Немање“ и језик који користимо на друштвеним мрежама који је све „окрњенији“ или несрећно комбинован са енглеским језиком, ученике смо нагнали да се одговорније односе према свом матерњем језику. Срби имају један од најлепших и граматички најсложенијих европских језика. Уколико се настави тренд запостављања неговања језика, постоји реална опасност да ће генерације које долазе све мање владати језиком свога народа.

На основу примера могли смо да увидимо опасност која лежи у самој основи друштвених мрежа, а то је да се језик на њима све мање користи. Свака емоција може се изразити једним кликом на одговарајући „емотикон“, а коментара уз објаве је по правилу неупоредиво мање него „свиђања“. Ученицима је дата топла препорука да слободно време које користе на друштвеним мрежама ограниче, а да уместо тога узму у руке књигу која их је заинтересовала ван школских активности. Информације које тамо могу добити су по правилу тачније, прецизније и нема опасности по физичко здравље будући да је научно доказано да превише времена проведеног на интернету може довести и до озбиљнијих психо-соматских поремећаја.

Будући да смо се на претходним часовима бавили темом „Личносног познања“, ученици су могли да закључе да жив разговор („очи у очи“, „лицем к лицу“) не може да замени ниједан вид комуникације на друштвеним мрежама. Позабавили смо се молитвом као начином комуникације са Богом која увек богати наш речник јер њоме ми исказујемо најдубље емоције и најскривеније тајне нашега бића. На самом крају скренули смо пажњу да наша презентација није усмерена против других језика света, већ за циљ има жељу да се одговорније односимо према сопственом језику и да не дозволимо да дигитални свет замени Богом-даровану лепоту творевине која нас окружује.

Вероучитељица Тијана Васић

У прилогу погледајте фотографије: