Скочи на садржај

Шк. година 2019/2020.

Како је 26. септембар Европски дан језика, наставници и ученици  ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници решили су да обележе тај дан кроз низ активности у оквиру интегративне и пројектне наставе.

Дана 20.09.2019. започели смо интегративном наставом која је у себи садржала следеће предмете – српски језик, енглески језик, италијански језик, математику и веронауку. Реализатори ове наставе су ученици осмих разреда и наставници Жељка Марковић, Сања Симић де Граф, Мирјана Марковић, Јелена Трипковић и Тијана Васић.

Посебну част нам је приредио ученик-мигрант Азиз који је асистирао у овом пројекту. Данашња тема корелације језика са другим предметима била је Вавилонска кула и Педесетница. Вероучитељица Тијана Васић одржала је предавање на ову тему. Кроз библијску причу Вавилонске куле кренули смо од настанка језика а стигли смо до Педесетнице желећи да дочарамо деци да језик може бити и средство раздвајања али и средство спајања људи. Значај језика описан је кроз ову библијску символику. Анализирали смо Молитву Господњу Оченаш на српском језику кроз језичку анализу-фонетску, морфолошку и синтаксичку. Затим смо укључили математику где се назив Молитве Господње крио иза поља која су била математичка квиз питања, а давањем тачних одговора отворила су се поља.

На енглеском језику смо обрађивали вокабулар кроз повезивање речи са њиховим значењем, а велики допринос нам је дао ученик мигрант Азис који нам је презентовао заставе Европских земаља и њихове називе, а затим иза сваке заставе крило поље како се каже „хвала“ на том европском језику. Играли смо се игре асоцијација и имали смо мини квиз питања. 

Овим смо започели пројекат Европски дан језика, а у најави су још многе занимљиве активности које можете пратити на сајту школе.


Погледајте како је изгледала припрема ученика за тај час: 

Израђен материјал, под називом „Европски воз“:


Реализатори часа, одржаног 24.09.2019. године су били наставница српског језика Жељка Марковић и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф, а допринос је дала и директорка школе Анета Ракић која је ученицима презентивала македонски језик, јер је пореклом Македонка.

Час се састојао од краћих предавања и интерактивних вежби асицијација, корак по корак, као и приказивања речи на свим европским језицима путем мапе. 


26. септембар, Европски дан језика обележен је у нашој школи на занимљив начин, кроз квиз такмичење у сарадњи са гимназијом „Вук Караџић“. Овај дан смо обележили путем квиз такмичења где смо имали две екипе које су биле мешовите и састојале су се од ученика и наставника обе школе.

Посебну част су нам приредили ученици – мигранти, који су нам представили пано на српском језику састављен од основног вокабулара. Квиз је био у виду интерактивне презентације састављене од језичких мапа, игара корак по корак, асоцијација, осмосмерки, укрштеница.

На крају су нам деца другог разреда презентовала Европски воз, чија је локомотива Србија са својим Светосављем, ћирилицом, Белим анђелом а вагони су европске државе са својим магичним речима које треба да знамо на сваком језику хвала, молим, извините, изволите на тим европским језицима. Воз су израђивали ученици осмог разреда на часу енглеског путем радионичарске наставе са наставницом Сањом Симић де Граф. Све су то забележиле телевизије Лотел и Подриње. Уживали смо сви заједно у овом нашем квизу и научили смо много тога.

Овај наш пројекат Европски дан језика требало је да представи Европу као сигуран дом свих нас који у њој живимо, као и Европу која је отворена за све добронамерне људе. Велику захвалност дугујемо васпитачици у  „Кући спаса за смештај малолетних миграната без пратње“ у Лозници Јелени Мијовић. Такође се захваљујемо директору Лозничке гимназије Дарку Несторовићу и професорима и ученицима гимназије, као и вд. директорки наше школе Анети Ракић. 

Погледајте прилог ТВ Лотел о овој активности у нашој школи: