Скочи на садржај

Васкрс

Library Уреди са ЕлементоромПромени у нацртПрегледАжурирај

Пројекат,,Васкрс“

Радионичарска настава у цркви као пример сарадње више школа, цркве и спољашњег окружења

На велики празник Врбицу, празник првенствено деце, у радости и у славу Господу, ЦО Новолозничка организовала је један прелеп догађај. На овај дан је свечана сала парохијског дома постала једна велика учионица у којој смо окупили млађе основце основних школа ,,Јован Цвијић“ и ,,Вук Караџић“ кроз радионичарску наставу коју су водили њихови учитељи и вероучитељи а по благослову о.Славише Марковића, старешине цркве Вазнесења Господњег у Лозници где се одржала ова радионица. Реализатори ове радионице из наше школе су вероучитељица Драгана Деспотовић, учитељице Мирјана Ћосић и Гордана Симић и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф.

Били смо сведоци једног наставног процеса који је текао веома спонтано, пуно љубави, дечјег смеха и радости а приложени видео снимци и фотографије сведоче једно методичко савршенство-сви ученици су били укључени у наставни процес. И сви су били радосни, пуни здравог такмичарског духа-такмичили су се у креативности, ко ће лепше, боље,размењивали материјале, идеје, певушили и стварали-ослобођени од рада ,,под притиском“ традиционалне наставе а са друге стране жељни да се докажу, да се истакну, да покажу знање и да доста тога сазнају.

Радионица коју смо осмислили је увод у један велики пројекат који обухвата више основних и средњих школа, а циљ нам је да баш кренемо од Лазаревве суботе па преко Страдалне седмице да имамо сваки дан испуњен различитим активностима посвећени највећем хришћанском празнику Васкрсу. Имали смо и припремне активности за ову радионицу попут радионичарске наставе у ОШ ,,Вук Караџић“ кроз корелацију различитих предмета са Васкрсом и израде паноа, а у ОШ ,,Јован Цвијић“ ученици су правили и сапуне и каширане иконе. Циљ ове радионице је да продукти ове наставе буду изложени за Васкршњи базар и да се обезбеде средства у хуманитарне сврхе. Тој акцији прикључила се и професорка посластичарства Економске школе у Лозници Дејана Лазаревић чији су ученици-посластичари правили посне колаче украшене Васкршњим мотивима који ће такође бити изложени на Васкршњем базару.

Сама ова радионица у свечаној сали парохијског дома окупила је око 150 ученика и њихових наставника и вероучитеља где су деца млађих разреда различитим техникама украшавали јаја и правили Васкршње украсе. Оно што нас је посебно обрадовало је да је било и заинтересованих родитеља који су учествовали у радионици-тако да је наш наставни процес постао вишедимензионалан и слојевит. Заправо, слободно се може рећи да смо овде обрисали све оне границе ко је наставник а ко ученик у позитивном смислу јер су деца показала изузетну одговорност и спремност да науче не зато што морају већ зато што искрено желе, а да будемо и ми сасвим искрени-били смо веома изненађени креативношћу ученика. Импресивно је да су малишани у своју инвентивност укључили образновне ресурсе и претраживали интернет порталеи међусобно размењивали искустваи идеје на који начин се може најлепше урадити пројекат. То је, иначе, нешто што је у настави данас не само пожељно већи неопходно али овај пут иницијатива није од наставника већ од деце-дакле, задивљујући степен мотивације.

Радионицу смо започели учешћем ученика у Литургији. Сам ток радионице био је онакав какав се само пожелети може-веома креативна и инвентивна деца која уживају у радионичарској настави. Пред крај радионице уследио је дефиле ученика са продуктима радионичарске наставе. На самом крају радионице презентовали смо продукте радионичарске наставе за Васкршњи базар и украсних посних колача са радионице средњошколаца посластичара.

Благодаримо најпре ЦО Новолозничкој-старешини храма о.Славиши Марковићу, о.Зорану Петровићу, ђакону Бранку Митрићу који су били велика подршка иницијаторима радионичарске наставе професорки Симић де Граф и вероучитељима Драгани Деспотовић и Предрагу Митровићу као и осталим учесницима ђакону-вероучитељу Сретену Тадићу, вероучитељу Немањи Јевтић, дивним учитељицама Гордани Симић и Мирјани Ћосић и директорки Анети Ракић из ОШ ,,Вук Караџић“Лозница, као и учитељицама из ОШ ,,Јован Цвијић“-Наташи Милановић и Јелени Лазаревић. Посебна захвалност професорки посластичарства Дејани Лазаревић и њеним ученицима посластичарима. Пројектом је координирала професорка енглеског језика Сања Симић де Граф.

Велику захвалност дугујемо спонзорима-продавницама ,,Женева“ и ,,Сјај“, као и пекари ,,Четири Брата“ и власнику пекаре господину Митровићу.

Треба нагласити да је ово само први део једног великог Васкршњег пројекта који ће на једном месту да уједини све актере образовног процеса кроз примере добре птраксе сарадње цркве, више школа и спољашњег окружења а све у славу Господу и да дамо деци пример како уз Божји благослов, труд и рад и међусобну љубав треба да израсту у добре људе и да томе теже.

Слава Богу што се у добру састадосмо и у радости реализовасмо ову нашу радионицу у духу празника који је празник деце првенствено! Овом радионицом смо показали да основ свега је љубав кроз послушање, а да истовремено послушање постављено на прави начин није принуда него радост, да деца добром сарадњом школе, родитеља и цркве показују оне најплеменитије особине-угледајући се на примере нас одраслих и она постају добра, васпитана и послушна деца. То нам је свима заједнички задатак и изнад свега и морална дужност-сносимо велику одговорност за наше најмлађе као што је Господ је рекао за њих ,, А који саблазни једнога од ових малих који вјерују у мене, боље би му било да се објеси камен воденички о врат његов, и да потоне у дубину морску“ (Мт 18,6). Уместо тога, сви ми одрасли треба да међусобно сарађујемо и сигурно да ће наша деца онда израсти у добре људе.

                                                                                                          Сања Симић де Граф

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-1-3-1024x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-2-1024x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-3-1-1024x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-4-1-1024x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-5-1-1024x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-6-1-1024x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-7-3-1024x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-8-1-1024x1024.jpg

Наша радионица објављена на сајту Литургијског богословља и живота Лозница: Ученици верске наставе у сусрет Празнику над празницима

У Светосавском звонцу, за ликовно стваралаштво из веронауке, награђени су  ученици:

Драган Веселиновић 1/1 Николина Петковић 1/1 Андреј Ружић 1/1 Душан Шокчевић 1/1 Данило Божић 1/2 Јован Бантић 2/1 Мина Ђорђевић 2/1 Виктор Миловановић 2/1 Бранислав Обрадовић 2/1 Данијел Радић 2/1 Јован Филиповић 2/1 Слађана Филиповић 2/1 Игор Тадић 2/2 Нађа Јовић 3/1 Анастасија Лукић 3/1 Николина Марковић 3/1 Валентина Митрић 3/1 Лена Остојић 3/1 Михаило Пантић 3/1Тијана Петрић 3/1 Лука Станимировић 3/1 Нађа Вујић 3/2 Ана Деспотовић 3/2 Лидија Драгић 3/2 Вељко Ђукановић 3/2 Ивана Живановић 3/2 Тијана Игњатовић 3/2 Вељко Јањић 3/2 Катарина Лазић 3/2 Јана Митровић 3/2 Ивана Пантић 3/2 Катарина Ненадовић 3/3 Лана Пајић 3/3  Сара Станковић 4/1 Душица Јанчић 4/2 Лазар Ковачевић 4/2 Коста Перић 4/2

У галерији часописа има простора за 8 радова, од чега су три ученика наше школе.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-9-3-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-10-2-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-11-685x1024.jpg

Радионицу смо започели учешћем ученика у Литургији:

Прилог 1-Учешће ученика у Литургији https://www.youtube.com/watch?v=YPUI_TgT8x0

Сам ток радионице био је онакав какав се само пожелети може, а што се може видети у следећим краћим прилозима:

Прилог 2-Васкршња радионица у свечаној сали парохијског дома https://www.youtube.com/watch?v=G5ppRVvaO_c&t=1s

Прилог 3-Радионичарска настава https://www.youtube.com/watch?v=B0RGlnLVhkk&t=1s

Прилог 4-Радионичарска настава :https://www.youtube.com/watch?v=pXrSod2Rcdc

Пред крај радионице уследио је дефиле ученика са продуктима радионичарске наставе:

Прилог 5-Дефиле ученика са продуктима радионичарске наставе

Прилог 6-Дефиле и заједничко фотографисање

 На самом крају радионице презентовали смо продукте радионичарске наставе за Васкршњи базар:

Прилог 7-Представљање продуката радионичарске наставе

Прилог 8-Презентовање украсних посних колача са радионице средњошколаца посластичара

Тематски дан – Васкршња радионица

Лазарева субота је празник радости и прослављања љубави Христове према пријатељу Лазару, кога је, након четвородневног лежања у гробу, васкрснуо. Том Љубављу Господ воли свакога од нас, позивајући нас да сви будемо као деца. Прослављајући празник као радни дан у нашој школи, организовали смо тематски дан – Васкршњу радионицу. Сви ученици су донели кувана јаја и маштовито осмислили начин њиховог украшавања и шарања. Гореле су свеће, мирисао восак, учионице су биле шарене, а деца раздрагана. Ученици 3/2 одељења су као рецитаторска група посетили остала одељења и разреде и рецитовали „Празничну песму“ Милице Бакрач, посвећену Врбици. Сва деца су певала „Људи ликујте“, песмицу научену на часовима веронауке, док су марљиве ручице стварале чаролије. Вредни учитељи су лепили цртане дечије радове и паноима украсили ходник школе. Нашарана јаја, корпице, честитке и панои као плод вредних руку радовали су наша срца на крају радног времена. У пројекту су учествовали учитељи 1. 2. 3. разреда Миленко Мандић, Милка Томић, Милка Продановић, Жељка Дејановић, Оливера Милановић, Мирослава Видовић Митровић, Радмила Лукић, наставница енглеског Светлана Самуровић, вероучитељица Драгана Деспотовић. Заједничко дело је било свима на радост и корист, а у славу долазећег највећег хришћанског празника Васкрса.Вероучитељица Драгана Деспотовић

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-20-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-21-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-22-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-24-1024x938.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-25-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-27-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-28-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-29-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је SLIKA-26-1-498x1024.jpg

Васкршња радионица ученика виших разреда. Реализатори Драгана Деспотовић, Ана Фафулић, Мирјана Марковић и Сања Симић де Граф

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 41-389x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 42-752x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 43-944x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 44-1024x905.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 45-1024x743.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 46-1024x743.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 47-1024x657.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 49-973x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 50-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 51-1024x883.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 52-720x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 53-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 54-1024x744.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 55-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 56-1024x871.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 57-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 58-1024x815.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 59-767x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 60-1024x786.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 61-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 62-1001x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 63-766x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 64-1024x909.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 65-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 66-998x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 67-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 68-1024x897.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 69-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 70-1024x847.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 71-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 72-777x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 73-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 74-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 75-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 76-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 77-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 78-1024x511.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 79-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 80-377x1024.jpg

Васкршња радионица ученика нижих разреда матичне школе. Реализатори-сви учитељи са вероучитељицом Драганом Деспотовић

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 81-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 82-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 83-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 84-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 85-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 86-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 87-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 88-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 90-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 89-1-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 91-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 92-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 94-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 95-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 96-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 97-1024x938.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 98-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 99-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 100-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 101-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 102-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 103-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 104-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 105-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 106-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 107-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 108-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 109-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 111-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 113-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 114-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 115-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 116-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 117-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 118-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 119-498x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 120-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 121-1024x498.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 122-1024x498.jpg

Васкршња радионица у ИО Зајача и Пасковац. Реализатори-вероучитељ Иван Негић и учитељи Светлана Ђурић, Миланка Васиљевић, Милица Стефановић, Снежана Цветиновић и Владан Андрић

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 123-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 124-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 125-1024x768.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 126-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 127-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 128-768x1024.jpg

Васкршња радионица у ИО Зајача и Пасковац. Реализатори-вероучитељ Иван Негић и учитељи Светлана Ђурић, Миланка Васиљевић, Милица Стефановић, Снежана Цветиновић и Владан Андрић

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 129-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 130-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 131-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 132-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 133-768x1024.jpg
Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 134-768x1024.jpg

Васкршња радионица-видео записи
Прилози са радионице у цркви Вазнесења Господњег на ЛагаторуЛитургија https://www.youtube.com/watch?v=YPUI_TgT8x0Прилог 1 https://www.youtube.com/watch?v=G5ppRVvaO_c&t=45sПрилог 2 https://www.youtube.com/watch?v=B0RGlnLVhkk&t=8sПрилог 3 https://www.youtube.com/watch?v=pXrSod2Rcdc&t=7sДефиле ученичких радова-прилог1  https://www.youtube.com/watch?v=icLBnxZqeyoДефиле ученичких радова-прилог 2 https://www.youtube.com/watch?v=JBOPe8FouzMПрезентација продуката Васкршње радионице https://www.youtube.com/watch?v=JnoGxzYCPT8
Прилог са радионица реализованих у матичној школи https://www.youtube.com/watch?v=i44pbQ8Q80k